Placebo: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
FlaBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fi:Lumelääke, hu:Placebo
Rettet flertydigt link
Linje 1: Linje 1:
'''Placeboeffekten''' kaldes den iagttagelse, at visse stoffer og metoder, som beviseligt ikke har nogen medicinsk [[effekt]], alligevel kan gøre nogle [[menneske]]r [[rask]]e. Det klassiske eksempel er [[blindtest]]s, hvor nogle forsøgspersoner opnår en markant og målbar bedring i deres tilstand, selvom de kun har fået kalktabletter, i stedet for den rigtige [[Medicin (lægemiddel)|medicin]] eller test-medicinen.
'''Placeboeffekten''' kaldes den iagttagelse, at visse stoffer og metoder, som beviseligt ikke har nogen medicinsk virkning, alligevel kan gøre nogle [[menneske]]r [[rask]]e. Det klassiske eksempel er [[blindtest]]s, hvor nogle forsøgspersoner opnår en markant og målbar bedring i deres tilstand, selvom de kun har fået kalktabletter, i stedet for den rigtige [[Medicin (lægemiddel)|medicin]] eller test-medicinen.


'''Nocebo'''. [[Nocebo-effekten]] er placebo-effektens modstykke. Nocebo-effekten kan gøre os syge, og i værste fald medføre død.
'''Nocebo'''. [[Nocebo-effekten]] er placebo-effektens modstykke. Nocebo-effekten kan gøre os syge, og i værste fald medføre død.

Versionen fra 1. okt. 2006, 13:55

Placeboeffekten kaldes den iagttagelse, at visse stoffer og metoder, som beviseligt ikke har nogen medicinsk virkning, alligevel kan gøre nogle mennesker raske. Det klassiske eksempel er blindtests, hvor nogle forsøgspersoner opnår en markant og målbar bedring i deres tilstand, selvom de kun har fået kalktabletter, i stedet for den rigtige medicin eller test-medicinen.

Nocebo. Nocebo-effekten er placebo-effektens modstykke. Nocebo-effekten kan gøre os syge, og i værste fald medføre død.

Se også

Eksterne henvisninger