Forskel mellem versioner af "Strålesolhat"

Spring til navigation Spring til søgning
17 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
wikilinks med plantenavne ændres
(retter navn)
(wikilinks med plantenavne ændres)
 
 
== Beskrivelse ==
Strålesolhat er en [[løvfældende]] staude, der har en tueagtig [[vækstform]]. [[Blad (plantedel)|Bladenebladene]] sidder på stive [[Stængel_(plantedel)|stængler]], og de er [[Bladformer|elliptiske]] med groft tandet [[Bladrand|rand]]. Oversiden er mørkegrøn og bærer spredte, stive hår, mens undersiden er lysegrøn. Bladribberne er bueformede og dybt forsænkede i [[Blad_blad_(plantedel)|bladets]] overflade.
 
Blomsterne ses fra [[august]] til slutningen af [[september]], og de sidder på stive stængler, som er højt hævet over bladtuen. Det er typiske kurvblomster med lange, gule randkroner omkring en hvælvet knap af sorte midterkroner. [[Frø (plantedel)|Frøene]] modner jævnligt, og kan også spire under de rette betingelser.
Denne variant af gul solhat findes vildtvoksende på åbne skrænter og i lyse træbevoksninger med [[Sorghastrum nutans]] (et [[prærie]]-græs) på dybmuldet, fugtbevarende og [[mineralrig]] bund i de midtvestlige stater af [[USA]] ([[Ohio]], [[Michigan]], [[Missouri]] m.fl.).
 
På Ohios tørre prærier var planten at finde sammen med bl.a. følgende [[Art (biologi)|arter]] i [[1835]]: [[Allegheny-Prydløgalleghenyprydløg]], [[Amerikanskamerikansk ceanothus]], ''Delphinium exaltatum'' (en art af [[Riddersporeridderspore]]), ''Helianthus giganteus'' (en art af [[Solsikke-slægten|solsikke]]), [[Hvidhvid Farvebælgfarvebælg]], ''Lespedeza angustifolia'' (en art af [[Kløverbuskkløverbusk]]), [[Langaksetlangakset Pragtskærpragtskær]], [[Læderkronelæderkrone]], [[Nyengelsknyengelsk Astersasters]], [[Orangeorange Silkeplantesilkeplante]], ''Solidago rigida'' (en art af [[Gyldenrisgyldenris]]) og ''[[Sorghastrum nutans]]''<ref>[https://kb.osu.edu/dspace/bitstream/1811/2306/1/V26N03_128.pdf Paul Bigelow Sears: ''The Natural Vegetation of Ohio''] {{en sprog}}</ref>
 
== Varianter ==

Navigationsmenu