Atomnummer: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tømmer siden for indhold
Tag: Sidetømning
Fjerner version 9967075 af 176.21.189.10 (diskussion)
Tag: Omgjort
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Element identity.png|thumbnail|Z - Atomnummer]]
Alle [[grundstof]]ferne i [[det periodiske system]] har et [[entydigt]] '''atomnummer''', også kaldet '''grundstofnummer''', som direkte fortæller hvor mange [[proton]]er der findes i [[atomkerne|atomkernen]] for det pågældende grundstof. I fysiske formler m.v. repræsenteres atomnummeret som regel ved [[bogstav]]et [[Z]].

I [[Elektrisk ladning|uladede]] atomer (modsat [[ion]]er) omkredses atomkernen af lige så mange [[elektron]]er som der er [[proton]]er i kernen, så for ikke-ioniserede atomer angiver atomnummeret også antallet af elektroner. Udtrykket "omkredses" skal '''ikke''' forstås som noget, der minder om [[planet]]ernes baner omkring [[Solen]] i [[solsystemet]]. [[Heisenbergs ubestemthedsrelationer]] fortæller os, at vi ikke kan bestemme en [[partikel]]s præcise [[position]], hvis den bevæger sig. En [[elektron]] befinder sig i et bestemt [[energiniveau]] et omtrentligt sted indenfor "en sky dannet af en enkelt elektron".

Visse processer, f.eks. [[fission]], [[fusion]] samt de fleste former for [[radioaktivitet]] indebærer at antallet af protoner i en atomkerne ændres, og dermed ændres kernens atomnummer, og bliver til et nyt atom.

De [[midlertidige navne til grundstoffer]] baserer sig på atomnumrene.

== Se også ==
* Listen over alle [[grundstoffer efter atomnummer]]

{{natvidstub}}
{{autoritetsdata}}

[[Kategori:Atomer]]
[[Kategori:Kvantemekanik]]

Versionen fra 12. jun. 2019, 22:33

Z - Atomnummer

Alle grundstofferne i det periodiske system har et entydigt atomnummer, også kaldet grundstofnummer, som direkte fortæller hvor mange protoner der findes i atomkernen for det pågældende grundstof. I fysiske formler m.v. repræsenteres atomnummeret som regel ved bogstavet Z.

I uladede atomer (modsat ioner) omkredses atomkernen af lige så mange elektroner som der er protoner i kernen, så for ikke-ioniserede atomer angiver atomnummeret også antallet af elektroner. Udtrykket "omkredses" skal ikke forstås som noget, der minder om planeternes baner omkring Solen i solsystemet. Heisenbergs ubestemthedsrelationer fortæller os, at vi ikke kan bestemme en partikels præcise position, hvis den bevæger sig. En elektron befinder sig i et bestemt energiniveau et omtrentligt sted indenfor "en sky dannet af en enkelt elektron".

Visse processer, f.eks. fission, fusion samt de fleste former for radioaktivitet indebærer at antallet af protoner i en atomkerne ændres, og dermed ændres kernens atomnummer, og bliver til et nyt atom.

De midlertidige navne til grundstoffer baserer sig på atomnumrene.

Se også

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.