Benjamin Wilson (teolog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 14. okt. 2012, 00:12 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Ny artikel baseret på kildematerialet, angivet i artiklen. - Ønskes efterset for sproglige fejl. Tak!)
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Benjamin Wilson.

Benjamin Wilson, (Halifax, 1817, död 1900, var en kristen forkynder, bibellærer og bibeloversatter. Han var en af stifterne af en adventistisk bevægelse ved navnet „Church of God of the Abrahamic Faith” (COGAF) og oversatter af Emphatic Diaglott-bibeloversættelse som han oversatte mellem 1856 og 1864.

Wilson og hans familie tilhørte baptistforsamlingen. I 1840 tilsluttedes de sig til campbelliterne, som er en kristen antitrinitarisk bevægelse. I 1844 flyttede familien til USA.

I Geneva i Illinois kom Benjamin og Joseph Wilson at studere Bibelen med John Thomas som også tilhørte campbelliterne. Senere i 1851 blev begge døbt af Thomas.

Men efter der opstod forskelligt syn på bland andet den sidste dom og opstandelsen, gik de deres egne veje. Mens Thomas valgte at gå videre med Kristadelfianere (The Christadelphians), byggede brødrene Wilson Church of God of the Abrahamic Faith (COGAF). Wilson publicerede mellem 1855 og 1869 en månedlig kristen tidskrift, the Gospel Banner, genom hvilken han spredte sin lære.

I Ohio kom en af Wilsons tilhængere at bygge en menighed med samme forkyndelsen men med et andet navn: Church of the Blessed Hope.

Der blev sidst i 1800-tallet forsøgt at samle de spredte menighederne i en national organisation, men forgæves. Efter Wilsons død opstod teologiske stridigheder[1] som resulterede i at der i 1921 opstod to hovedretninger.

Begge holdt dog fast ved nedenstående lære men majoriteten,[2] idag organiseret i Church of God General Conference, tror på en overnaturlig djævel og tror at alle mennesker ville blive frelst, mens minoriteten[3] afviser dette og tror at djævelen er noget som skal betragtes allegorisk. Disse sidste gennemfører samtaler med The Christadelphians.[4]

Lære

Wilson forkastede treenighedslæren og mente at Jesus før sin fødsel som menneske på jorden ikke eksisterede. Han afviste militærtjeneste og lærte at Guds løfte til gud ville opfyldes bogstaveligt.

Han forkyndte at Jesus atter ville komme til jorden for at dømme dem der havde hørt evangeliet, hvorefter hans sande disciplene ville leve med Ham i tusindårsrige.

The Emphatic Diaglott - oversættelsen af Benjamin Wilson

The Emphatic Diaglott

The Emphatic Diaglott som Wilson oversatte er en græsk-engelsk oversættelse af det Nye Testamente.

Fowler and Wells´ udgave af the Emphatic Diaglott i 1865 var en af de tidligste udgave af det Interlinear græsk-engelske Nye Testamente og havde derfor stor inflydelse i denne periode. Efter Wilsons død i 1900 kom rettighederne i besiddelse af Millennial Dawn Bible Students (senere Watch Tower Tract Society[5]) som fra 1902 begyndte at distribuere Wilsons værk verden over.

Kilder og eksterne henvisninger

  1. ^ For eksempel om Djævelen skulle forstås bogstaveligt talt eller billedligt
  2. ^ Deres publikationer ofte nævner Joseph Marsh (1802-1863) i stedet for Wilson som deres åndelige stamfader, skønt den rolle Marsh, ved dannelse af gruppen, havde ikke er klart dokumenteret.
  3. ^ Heribland menigheden i Ohio ved navn Church of the Blessed Hope
  4. ^ The Christadelphians eller brødre i kristus.
  5. ^ På grund af dette associeres The Emphatic Diaglott inkorrekt med Jehovas Vidner, selvom Wilson aldrig var associeret med Vagttårnsselskabets stifter Charles Taze Russell.