Oerol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 22. dec. 2016, 17:52 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Skabt ved at oversætte siden "Oerol Festival")
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Opbygning af "Time Project" for Oerol Festival 2008
Oerol

Oerol (udtale: Urol) er en årlig kulturel festival i juni, der bliver afholdt på øen Terschelling. Denne festival blev grundlagt i 1981 af Joop Mulder, den daværende ejer af Café De Stoep (Fortovet) i Midsland antal. Oerol er vokset til en af de største teaterfestivaller  i Europa.

Oerol Festival afholdes i starten af sommeren, når øens natur viser sig på sin bedste. Hvert år besøger cirka 50.000 mennesker øen, for at nyde forestillinger fra en lang række nederlandske og udenlandske teatergrupper, musikere, værk af visuelle kunstnere , og andre (scene)kunstnere. Festivalen varer i ti dage. I 2014 og 2015, blev der solgt cirka 130.000 billetter.

Tilskud

Gennem flere år har festivalen kæmpet med finansielle problemer. Lavpunktet var sæson 1993, hvor festivalens direktør Mulder under åbningen meddelte, at forhandlingerne med ministeriet for WVC og den provinsielle regering i Friesland ikke blev til noget mere, og at denne festival belv afhold for sidste gang. I den antagelse at det var den sidste gang, forlod besøgende skuffet Terschelling. Men kort tid efter blev der alligevel fundet en løsning.

På den sidste dag af Festivalen i 2004 meddelte Mulder igen at overlevelsen af festivalen for fremtiden igen blev truet. Selv om der var et rekordstort antal besøgende (55.000), var organisation igen havnet i økonomiske problemer. Tilskud på € 180.000 var ikke nok til at festivalen i de følgende år kunne fortsætte med at organisere og finansiere det. "Vi ønsker et minimum af € 400.000,- ellers bliver Oerol næste år ikke afhold," sagde Mulder på den sidste dag af den 23. Oerol-sæson. I 2005 blev den strukturelle økonomiske støtte til festivalen faktisk udbygget og blev den 24. Oerol sikret.

Navn

Navnet på festivalen er afledt af ordet "overalt"Terschellingsk dialekt og Frisisk. Udtrykket angiver den tid af året, at kvæget overalt på øen blev drevet til markerne for at græsse. I fortiden, skete det både i det tidlige forår og i det sene efterår, når græsset i deres egne græsgange var utilstrækkelig. Ikke alle øboerne var tilfredse med oerol (overalt). Efter ankomsten af den første asfalterede veje på øen skete der snart ulykker når de cyklede om natten; nogle gange kørte de ind i, på midten af vejen sovende køer. Denne originale "oerol"-brug, blev under Anden Verdenskrig, på ordre fra det tyske besættelsestropper afskaffet, og vendte aldrig mere tilbage efter krigen.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: