Stambog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Begrebet stambog har flere betydninger

Stambog (Album Amicorum)[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Stambog (Album Amicorum)

Stambog (Album Amicorum eller Vennebog) kaldes en slags gæstebog, hvori bekendte indskriver navne, vers, sentenser og tegninger. Stambøger var især på mode i det 16., 17. og 18. århundrede.

Flora og fauna[redigér | rediger kildetekst]

Man taler også om stambøger over avlsdyr og kulturplanter til registrering af og kontrol med nedarvede race- og familieejendommeligheder, stambogsføring.

Militæret[redigér | rediger kildetekst]

Stambog kaldes endvidere den bog, der ved de forskellige militære afdelinger føres over såvel personel som heste. Der skelnes i Danmark mellem stambøger for officerer og ligestillede, befalingsmænd af officiantgruppen og ligestillede, sergenter af reserven og kornetter og stambøger for korporaler, underkorporaler og menige samt stambøger for heste.

I stambogen findes de nødvendige tjenstlige oplysninger for de vedkommende personer, således fødselsår og fødselsdag, tiden for indtrædelsen i tjenesten og i de forskellige grader. Endvidere oplysning om de forskellige tjenestestillinger og særlige hverv, som vedkommende har beklædt, m.m.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.