Statsrevisorerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Statsrevisor)
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Rigsrevisionen.

Statsrevisorerne reviderer statens regnskaber. Statsrevisorerne overvåger, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at pengene forvaltes så fornuftigt og effektivt som muligt. Opgaven indebærer også at vurdere, om Folketinget og dets stående udvalg er tilstrækkeligt informeret om ministrenes forvaltning. Som det hedder i Grundlovens § 47, stk. 2 har Statsrevisorerne til opgave at påse, at samtlige statens indtægter er opført deri, og at ingen udgift er afholdt uden hjemmel i finansloven eller anden bevillingslov.[1]. Statsrevisorerne bistås af Rigsrevisionen, som udfører revisionsarbejdet.

Hvert år afgiver Statsrevisorerne en Endelig betænkning over statsregnskabet, hvormed de indstiller til Folketinget, om statsregnskabet kan godkendes og følger op på uafsluttede revisionssager. Desuden indeholder betænkningen ministrenes redegørelser til de enkelte revisionsberetninger, kommentarer fra Rigsrevisionen og eventuelt Statsrevisorernes bemærkninger til de enkelte sager.

Statsrevisorerne afgiver 20-30 beretninger om året til Folketinget som led i den parlamentariske kontrol af regeringsførelsen. En beretning består af Rigsrevisionens undersøgelse og Statsrevisorernes bemærkning, som er den politiske stillingtagen til undersøgelsens resultater. Statsrevisorernes arbejdsform er kollegial og baseret på et konsensusprincip, dvs. at de tilstræber på tværs af partiforskelle at være enige om deres bemærkninger. Statsrevisorerne er de eneste, der kan bede Rigsrevisionen om at gennemføre en undersøgelse (ud over at rigsrevisionen selv kan tage initiativ)[2].

Nuværende statsrevisorer[redigér | redigér wikikode]

Statsrevisorerne udpeges af Folketinget. For at kunne blive statsrevisor er det et krav, at man er habil og valgbar til Folketinget, men man behøver ikke være medlem af Folketinget.

Folketinget har for den perioden 1. oktober 2014 - 30. september 2018 valgt følgende statsrevisorer:

Statsrevisorernes Sekretariat ledes af sekretariatschef Gitte Korff.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Grundloven, § 47
  2. ^ Folketingets Hjemmeside. Hentet 15. april 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]