Strandvejens Dampsporvej

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dampsporvognen på Strandvejen ved Svanemøllen.

Strandvejens Dampsporvej var en sporvognslinje, der gik fra Trianglen ad Strandvejen til Klampenborg. Linjen, der blev drevet af A/S Strandvejens Dampsporvejs-Selskab, åbnede for driften 23. marts 1884.

Den inderste del af strækningen fra Trianglen til kommunegrænsen ved daværende Slukefter Kro var i 1865-1868 anlagt af Copenhagen Railway Company og dennes aftager Kjøbenhavns Sporvei-Selskab som en del af hestesporvognslinjen Hovedlinjen. Denne blev afkortet til Trianglen, da den nye linje toges i brug.

Den nye linje var den første sporvognslinje udenfor København og den første og eneste danske sporvognslinje, der blev betjent med dampsporvogne. Et system, der havde været forsøg med før, og som andre steder, f.eks. Wien, gjorde god fyldest i mange år. Men her viste der sig en række problemer. Bl.a. var de oprindelige maskiner for små, og nye, der senere blev anskaffet, sled for meget på de lette spor. Dertil kom en række ulykker, bl.a. fordi det larmende og hvæsende køretøj på den smalle og tæt trafikerede vej skræmte og førte til, at mange kørte løbsk med deres hestevogne. De efterfølgende skadesudredninger sled på selskabets økonomi sammen med et faldende passagertal, hvorfor man valgte at indstille driften 1. oktober 1892.

Samme dag genoptog Kjøbenhavns Sporvei-Selskab driften med hestesporvogne til Slukefter. Dampsporvejsselskabet selv forsøgte sig med indlejede hestesporvogne på resten af strækningen 1. maj31. august 1893, men herefter var det slut for selskabet, der afvikledes i løbet af 1896-1897. 1. juni 1897 kom der imidlertid atter hestesporvogne mellem Slukefter og Klampenborg, idet det nye selskab Hellerup Sporvejsselskab overtog strækningen. Fem år efter ophørte både dette selskab og trafikken dog, da strækningen 30. november 1902 overtoges af Tuborg-Klampenborg elektriske Sporvej. Dette selskab, senere kendt som Nesa, ombyggede strækningen til elektrisk sporvognsdrift, idet man samtidig etablerede gennemgående drift ind til Rådhuspladsen i samarbejde med De kjøbenhavnske Sporveje.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Eiler Nystrøm: Fra Nordsjællands Øresundskyst 1938
  • Linje 14 - Trafikken ad Strandvejen til Klampenborg af Nils Kr. Zeeberg, Sporvejshistorisk Selskab, 1975.
  • toptop.dk