Substrat (jord)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Substrat (biologi))
For alternative betydninger, se Substrat. (Se også artikler, som begynder med Substrat)
Pottejord er ofte en blanding af mange ting. Her ses de hvide perlitekorn, små barkstumper, kompostklumper og (muligvis) lidt dyremøg.

Når jord bliver betragtet som et materiale, der kan dyrkes planter i, bruger man betegnelsen dyrkningssubstrat. Dyrkningsjord kan være én af de naturlige jordtyper, eller den kan være fremstillet ved blanding af forskellige materialer, og så kan dyrkningsmediet bestå af én enkelt slags materiale. Under de intensive dyrkningsformer, der praktiseres inden for flere af jordbrugserhvervene, kan den naturlige jord være for uensartet og for uforudsigelig til, at man kan dyrke i den med et sikkert udbytte. Derfor er den naturlige jord sjældent det første valg ved intensiv dyrkning i f.eks. væksthuse, dyrkningskamre og vindueskarme[1].

Krav til dyrkningssubstrater[redigér | rediger kildetekst]

Substraterne er beregnet til dyrkning af planter, og de skal derfor opfylde nogle krav, som begunstiger dyrkningen af netop den slags planter, man ønsker at arbejde med. Fælles for alle dyrkningssubstrater er, at de opfylder følgende krav:

  • De skal have en høj porøsitet
  • De skal være inaktive, altså ikke kunne forvirre en styret dyrkning
  • De skal være lette
  • De skal være ugiftige
  • De skal være tiltalende at se på

Derudover kan der være særlige krav, som substratet skal kunne opfylde i forbindelse med dyrkning af bestemte plantetyper. Det kan f.eks. være:

De blandede substrater[redigér | rediger kildetekst]

Rosenjord, rhododendronjord, såjord, træplantningsjord, topdressing er eksempler på substrater, der sælges som specielt egnede dyrkningsmaterialer for bestemte plantetyper. Forskellen mellem substraterne kan være forbavsende lille, og i reglen vil planterne kunne gro ganske udmærket i substrater, der påstås at væer specielt beregnede til helt andre planter[3].

Til de blandede substrater hører også blandinger som stenuld/sphagnum, sphagnum/perlite, kompost/leca, der især bruges ved dyrkning af potteplanter.

Substrater uden iblanding[redigér | rediger kildetekst]

Her bør den såkaldte spagnum nævnes først, da den endnu er mest brugt. Forskellige typer af kompost sælges også som dyrkningssubstrater eller jordforbedringsmidler. Og endelig findes der nogle restprodukter, som mest finder anvendelse under hobbyforhold: cacaoskaller, barkflis, tangkompost, kaffegrums og champignonmuld f.eks.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Skunkfrødk: CANNA Terra Professional Substrat". Arkiveret fra originalen 28. marts 2018. Hentet 27. marts 2018.
  2. ^ "Grossisten Gro-inde Aps: Grodan - Growcubes". Arkiveret fra originalen 28. marts 2018. Hentet 27. marts 2018.
  3. ^ Boe Sallingboe: ’’Naturen ind i byen’’, 2016, ISBN 9788702203868: afsnittet om substrater


Søsterprojekter med yderligere information: