Synonym

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Et synonym (af græsk syn – "samme", onymon – "navn") er et ord med samme eller næsten samme (nærsynonym) betydning som et andet. I ældre dansk sprog blev ordet samnavn også brugt som betegnelse for et synonym. Det modsatte af et antonym.

I naturligt, levende sprog kan man næppe finde fuldstændigt synonyme ord, da synonymer ofte har forskellig klang, forskellige konnotationer og benyttes forskellige sammenhænge.

Eksempler[redigér | rediger kildetekst]

Synonymer for hus er bebyggelse, bolig, bygning, ejendom, villa.

Trivia

I den amerikanske komedieserie Venner, da Joey skal skrive en anmeldelse af Chandler og Monicas forældreegenskaber, brokker han sig over, at han ikke kan nogle kloge ord. Ross lærer ham derfor at bruge synonymordbogen på en computer. Joey overreagerer dog helt vildt, og hans anmeldelse mister fuldstændig sin betydning. For eksempel bliver sætningen:" De er to varme mennesker med store hjerter," til"De er to tropiske Homo Sapiens med velvoksne iltpumper."

Citat Et Synonym er et Ord, man bruger, naar man ikke kan stave det, man tænkte først. Citat
Storm P.

Synonymordbøger[redigér | rediger kildetekst]

Man kan finde synonymer til ord ved at lave opslag i såkaldte synonymordbøger. Disse findes i trykte udgaver, men også på nettet.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Se Wiktionarys definition på ordet: