Tagalog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Tagalog er navnet på den befolkningsgruppe, der fortrinsvis stammer fra Filippinernes hovedstad Manila og omegn. Det er stort set det samme som pilopino (også kaldet filopino). Engelsk og Tagalog er de officielle sprog på Filipinerne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ordet Tagalog stammer fra tagá-Ilog, fra tagá som betyder "indfødte" og Ilog betyder "floden." Således betyder det "floden beboerne." Der er ingen bevarede skriftlige eksempler på Tagalog fra før de spanske oplevelsesrejsendes ankomst i det 16. århundrede. Der vides meget lidt om historien bag sproget. Den første kendte bog skrevet på Tagalog er Doctrina Cristiana fra 1593. Den blev skrevet på spansk og to versioner af Tagalog; en skrevet med Babylonsk skrift og en med det latinske alfabet. I 1937 blev Tagalog valgt som grundlag for det nye nationalsprog af det nationale sproginstitut. I 1939 navngav Manuel L. Quezon sproget "Wikang Pambansa", som betyder nationalsprog. Tyve år senere blev det omdøbt af den daværende uddannelsesminister Jose Romero til Pilipino for at give det et mere nationalt navn.

Folkeslag Stub
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.