Diskussion:Kulbuelampe

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hvornår er "i dag"?[rediger kildetekst]

Godt spørgsmål. Jeg har helt sikkert ment 2014, da jeg skrev det. Men muligvis har vi noget uorden i vore lamper. Kulbuelamper er såmænd god nok, men det med elektroder af wolfram hører hjemme et andet sted. Måske. Vi har nemlig en artikel om en xenonlampe, der er linket til den engelske xenon buelampe, og det er muligvis noget helt andet. For mig at se er en buelampe og et udladningsrør ikke det samme. Og hvorfor er artiklen om kulbuelamper ikke linket op til andre wikipediaers kulbuelamper? Deler de begreberne på en anden måde, det kunne se sådan ud. Så vi skal have nogle mere vidende ind over. Jeg laver en foreløbig rettelse. Ditlev Petersen (diskussion) 15. dec 2019, 21:28 (CET)

@Ditlev Petersen: Grunden til at artiklen ikke er linket til andre Wikipediaer, kan måske være at de andre sprogversioner i stedet er linket til artiklen lysbuelampe. Er der forskel på kulbuelampe og lyslampe? Hvis nej, bør de to artikler sammenskrives til én. Hvis ja, skal det undersøges hvilke andre Wikipediaer som skal linkes hver af artiklerne. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 15. dec 2019, 21:41 (CET)
Ja, en kulbuelampe er mere specifik. Men det er nok fornuftigt at skrive de to sammen, også af hensyn til de andre sprog. Kulbuelamper er nævnt mange steder (måske ikke på Wikipediaen og ikke i moderne bøger, men ...) som gadelys og biografprojektorlys. Så vi kan jo bare lave en henvisning på kulbuelampe. Jeg ser lige, at ordet findes på den danske wikipedia i en række artikler, bare ikke som link. Ditlev Petersen (diskussion) 15. dec 2019, 21:49 (CET)
På hvilken måde er en kulbuelampe mere specifik end en lysbuelampe? Artiklen kulbuelampe siger: "to elektroder, oprindeligt af kul". Artiklen lysbuelampe siger: "to elektroder typisk lavet af wolfram". (Mine fremhævelser) Disse to udsagn modsiger ikke nødvendigvis hinanden. Begge artikler siger "opfundet af Humphry Davy" – opfandt Davy to forskellige typer lamper, eller kun én? --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 15. dec 2019, 22:04 (CET)
På samme måde som en kultrådspære eller en halogenpære er mere specifik end en glødelampe. En kulbuelampe er en lysbuelampe, men en lysbuelampe er ikke (nødvendigvis) en kulbuelampe. Men jeg tror, konklusionen er, at vi (jeg?) skriver de to artikler sammen. Hvis der senere viser sig et behov for at have en artikel om specielt kulbuelamper, kan vi jo altid lave en ny artikel. Ditlev Petersen (diskussion) 16. dec 2019, 16:53 (CET)
Artiklen om lysbuelampen har også et par småfejl, der er f.eks. ikke nødvendigvis tale om en elpære. 2000 pladepar er heller ikke en god beskrivelse af hverken strøm eller spænding. Jeg skriver. Ditlev Petersen (diskussion) 16. dec 2019, 17:24 (CET)