Taoiseach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Enda Kenny blev udnævnt til Taoiseach i 2011

Taoiseach (udtale: [t̪ˠiːʃʲəx] hedder i flertal: Taoisigh (udtalt: [t̪ˠiːʃʲɪj] eller [t̪ˠiːʃʲɪɟ] og er betegnelse for regeringslederen eller premierministeren for Republikken Irland. Ofte skrives det bestemte kendeord med i titlen, som da lyder: An Taoiseach [ən t̪ˠiːʃʲəx][1].

Taoiseach udnævnes af Irlands præsident (landets statsoverhoved) efter anbefaling fra Dáil Éireann, der er det folkevalgte underhus (Repræsentanternes Hus), som er en del af Irlands parlament Oireachtas.

Det er et forfatningsmæssigt krav at Taoiseach støttes af et flertal i parlamentet, og såfremt det ikke er tilfældet kan Taoiseach træde tilbage og erstattes af en anden med et flertal bag sig. Eller parlamentet kan opløses og der kan udskrives nyvalg. Taoiseach kan fortsætte indtil presserende sager er løst.

Den fungerende Taoiseach er Enda Kenny. Han afløste Brian Cowen.

Regeringsledere af Irland[redigér | redigér wikikode]

Præsident af rådet[redigér | redigér wikikode]

Taoiseach[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ I en tillempet, dansk lydskrift ville de fire ord udtales som henholdsvis tå-i-sjekh, tå-i-sjij, tå-i-sjig og ön tå-i-sjekh. "kh" er her valgt som betegnelse for en lyd, som ikke findes i dansk. Den svarer til "ch" i tysk ach. "j" betegner det danske j, mens "g" betegner det bløde, danske g.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: