Taoiseach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Taoiseach
Leo Varadkar 2016.jpg
Nuværende
Leo Varadkar

siden 14. juni 2017
Udnævner Irlands præsident
i egenskab af Dáil Éireann
Stedfortræder Tánaiste
Hjemmeside www.taoiseach.ie

Taoiseach (udtale: [t̪ˠiːʃʲəx] hedder i flertal: Taoisigh (udtalt: [t̪ˠiːʃʲɪj] eller [t̪ˠiːʃʲɪɟ] og er betegnelse for regeringslederen eller premierministeren for Republikken Irland. Ofte skrives det bestemte kendeord med i titlen, som da lyder: An Taoiseach [ən t̪ˠiːʃʲəx][1].

Taoiseach udnævnes af Irlands præsident (landets statsoverhoved) efter anbefaling fra Dáil Éireann, der er det folkevalgte underhus (Repræsentanternes Hus), som er en del af Irlands parlament Oireachtas.

Det er et forfatningsmæssigt krav at Taoiseach støttes af et flertal i parlamentet, og såfremt det ikke er tilfældet kan Taoiseach træde tilbage og erstattes af en anden med et flertal bag sig. Eller parlamentet kan opløses og der kan udskrives nyvalg. Taoiseach kan fortsætte indtil presserende sager er løst.

Den fungerende Taoiseach er Leo Varadkar. Han afløste Enda Kenny.

Regeringsledere af Irland[redigér | redigér wikikode]

Præsident af rådet[redigér | redigér wikikode]

Taoiseach[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ I en tillempet, dansk lydskrift ville de fire ord udtales som henholdsvis tå-i-sjekh, tå-i-sjij, tå-i-sjig og ön tå-i-sjekh. "kh" er her valgt som betegnelse for en lyd, som ikke findes i dansk. Den svarer til "ch" i tysk ach. "j" betegner det danske j, mens "g" betegner det bløde, danske g.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]