Tarzan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Tarzan (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Tarzan)
Omslaget til første bog i serien, Tarzan of the Apes (Tarzan abernes konge, på dansk).

Tarzan er hovedperson i en romanserie på 24-25 bind (et bind er en børnebog og indgår ikke rigtigt i serien) skrevet af Edgar Rice Burroughs. Seriens første bind Tarzan abernes Konge udkom i 1912, og serien fortsattes, til forfatterens død i 1950.

Under både første og anden verdenskrig blev der skrevet romaner, hvor Tarzan optræder aktivt på engelsk/amerikansk side.

Serien er udgivet som tegneserie i flere versioner, de første var meget tro mod romanerne, men flere af de senere tegneseriehæfter indholder historier skrevet af andre forfattere.

Der er også lavet en del filmatiseringer, hvor udgaverne med Johnny Weismüller som Tarzan nok er de mest kendte. Disney producerede i 1999 en animationsfilm under navnet Tarzan, der var baseret på Borroughs romaner.

Den første serie Tarzan-bøger blev oversat til dansk af forfatteren Gunnar Jørgensen på nær en enkelt eller to, der blev oversat af forfatteren Torry Gredsted.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]