Tempererede Nåleskove

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Tempereret nåleskov)
Spring til navigation Spring til søgning
Verdens biomer, fordelt efter klimabælterne
     Bjergskove      Løvskove      Mediterrane biomer

Tempereret nåleskov er et biom der forekommer i de tempererede klimaebælter hvor der er varme somre, kølige vintre og tilstrækkeligt nedbør. De bedst kendte eksempler på tempereret nåleskov er de tempererede regnskove i det vestlige USA og Canada og bjergskovene i Sydeuropa.

Et af de vigtige kendetegn ved tempereret nåleskov (og tempereret regnskov) er frodigheden i skovbunden kendetegnet ved en kraftig vækst af mosser, bregner,buske og også en lang række urter – i nogle tilfælde, f.eks. på New Zealand, forekommer endog træbregner. Nordlige nåleskove er også rige på mosser, mens bregner forekommer langt mindre. Også vegetationen af urter og buske er mere sparsom i de nordlige nåleskove. Tempereret nåleskov kan have et varierende islæt af løvtræer og der er en glidende overgang til biomet tempereret løvfældende skov.

De tempererede nåleskove i det vestligste USA og Canada har den højeste biomasse pr. areal af noget økosystem på landjorden og disse skove er berømte for træer af gigantiske dimensioner. Mammuttræ fra Sierra Nevada i USA er verdens største træ og Redwood, ligeledes fra USA, er verdens højeste træ. Douglasgran, Kæmpe-Thuja og Sitka-Gran er træer der er velkendte også fra Danmark, hvor de er indført, men som i deres hjemegen i det vestligeste USA og Canada bliver op mod 90 m høje med flere meter tykke stammer. Også i de tempererede nåleskove på den sydlige halvkugle findes nåletræer af meget store dimensioner, bl.a. forskellige arter af Agathis.

Regioner[redigér | redigér wikikode]

Tempereret nåleskov er et af de mindre biomer der kun forekommer i få regioner på verdensplan:

Mange forskellige nåletræer[redigér | redigér wikikode]

Selvom Tempererede nåleskove er et mindre biom målt i areal er det kendetegnet ved et meget stort antal forskellige slægter af nåletræer. Der findes ca. 70 slægter af nåletræer og op mod 25 forskellige er repræsenteret i dette biom! Til sammenligning har biomet Taiga der dækker enorme arealer kun ca. 7 slægter repræsenteret.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Farjon, A.: A natural history of Conifers ISBN 978-0-88192-869-3