The Black Dahlia (mord)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler mordet på Elizabeth Short. Opslagsordet har også en anden betydning, se Black Dahlia.

Elizabeth Short (29. juli 1924 – ca. 14. januar 1947) var en amerikansk kvinde, som blev offer for et grusomt og meget omtalt mord. Hun fik tilnavnet Black Dahlia, efter at hun flyttede til Californien. Short blev fundet lemlæstet, hendes krop var delt i stykker, den 15. januar 1947 i Leimert Park, Los Angeles, Californien. Mordet, som stadig er uopklaret, har været kilde til en udbredt spekulation samt adskillige bøger og film.

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Elizabeth Short var den tredje af fem piger. Hun blev født i Hyde Park, Massachusetts og hendes far byggede minigolfbaner indtil 1929 krakket. I 1930 parkerede han sin bil på en bro og forsvandt. Los Angeles Times' omtale fik nogle til at tro, at han havde begået selvmord. Senere blev det opdaget, at han var i live. Elizabeth Short voksede op i Medford, Massachusetts, hendes mor, Phoebe Mae, der flyttede familien til en lille lejlighed og fandt arbejde som bogholder. Plaget af astma og bronkitis blev den 16 år gamle Elizabeth sendt til Florida om vinteren, og tilbragte de næste tre år, der i de kolde måneder, og i Medford resten af året, mens hun arbejdede som servitrice. I en alder af 19, rejste hun til Vallejo, Californien, for at bo hos sin far, der arbejdede ved Mare Island Naval Shipyard. De to flyttede til Los Angeles i begyndelsen af 1943, men efter et skænderi, forlod hun sin far og fik et job på et post-kontor på Camp Cooke (nu Vandenberg Air Force Base), nær Lompoc. Hun flyttede derefter til Santa Barbara, hvor hun blev arresteret den 23. september 1943 for drikkeri som mindreårig og blev sendt tilbage til Medford af myndighederne. I de få år der fulgte, boede hun i Florida med lejlighedsvise ture tilbage til Massachusetts, hun tjente for det meste penge som servitrice.

I Florida mødte hun Major Matthew M. Gordon Jr., som var en del af 2. Air Commandos og under uddannelse til indsættelse i Kina, Burma og Indien. Kort fortalt skrev Gordon et brev til nogle venner fra Indien, der omtalte at han ville foreslå ægteskab, mens han var ved at komme sig efter et flystyrt han fik under forsøg på at redde en nedskudt pilot. Han var ifølge hans nekrolog i Pueblo, Colorado avis, tildelt en Silver Star, Distinguished Flying Cross, Bronze Star medalje - 15 oak leaf clusters og Purple Heart. Hun accepterede hans frieri, men han døde i et flystyrt den 10. august 1945 før han kunne vende tilbage til USA. Beth forskønnede senere denne historie ved at sige, at de var gift og havde et barn, der døde. Selv om Gordon's venner i the air commandos bekræftede, at Gordon og Short var blevet forlovet, benægtede hans familie efterfølgende enhver forbindelse efter Short mordet.

Elizabeth Short rejste tilbage til det sydlige Californien i juli 1946 for at se en gammel kæreste, hun havde mødt i Florida under krigen. Lt Gordon Fickling var stationeret i Long Beach. De seks måneder før hendes død, var hun i det sydlige Californien, hovedsagelig i Los Angeles området. I løbet af denne tid, boede hun på flere hoteller,i boligblokke,i campingplads huse og private hjem. Hun opholdt sig aldrig mere end et par uger nogle af stederne.

Mordet og efterspil[redigér | redigér wikikode]

Kroppen af Elizabeth Short blev fundet den 15. januar 1947 i Leimert Park, Los Angeles, skåret i to dele, og tømt for blod. Hendes ansigt var skåret fra hjørnerne af hendes mund mod hendes ører, og hun var placeret med hænderne over hovedet og albuerne bøjet i rette vinkler. .[1] Obduktionen anførte, at hun var 5 '5 " høj og vejede 115 pund, med dårlige og ødelagte tænder, lyseblå øjne og brunt hår. .[2]

Elizabeth Short blev begravet på Mountain View Cemetery i Oakland, Californien. Da hendes søstre var voksne og gift, flyttede hendes mor til Oakland for at være i nærheden af sin datters grav. Hendes mor vendte omsider tilbage til østkysten i 1970'erne, og levede til hun var i 90'erne.[1]

Rygter og populære misforståelser[redigér | redigér wikikode]

Ifølge oplysninger i pressen kort efter mordet, fik Elizabeth Short tilnavnet "Black Dahlia" på et Long Beach apotek i sommeren 1946 som et ordspil på den aktuelle film The Blue Dahlia. Men, Los Angeles County distriktsanklagers efterforskerne rapporter at tilnavnet blev opfundet af journalister, der dækkede mordet. Short var ikke almindeligt kendt som "Black Dahlia" i sin livstid.

En række mennesker, hvoraf ingen kendte Short, kontaktede politiet og aviser, og påstår at have set hende under den såkaldte "forsvundet uge" mellem tidspunktet for hendes forsvinden 9. januar og den tid, hendes lig blev fundet den 15. januar. Politi- og distriktsanklagers efterforskere udelukker en hver af disse påståede observationer, undertiden identificeres andre kvinder, som vidner havde forvekslet med Short.[3]

Mange "true crime" bøger hævder, at Short boede i eller besøgte Los Angeles på forskellige tidspunkter i midten af 1940'erne, og disse udtalelser er aldrig blevet dokumenteret, og de modbevises af resultaterne af de retshåndhævende myndigheder, der undersøgte sagen. Et dokument hps Los Angeles County distriktsanklager's filer med titlen "Bevægelser af Elizabeth Short Forud for 1 juni 1946", hedder det, at Short var i Florida og Massachusetts fra september 1943 gennem de første måneder af 1946, og giver en detaljeret redegørelse for hendes liv og arbejde i denne periode.

Selv om mange tror, samt mange True Crime bøger portrætteret Short som et call pige, en rapport fra distriktsanklager's grand jury fastslår, at der ikke findes beviser for, at hun havde været prostitueret.

Et andet stor udbredt rygte hævder, at Short ikke var i stand til at have samleje på grund af en genetisk defekt, der efterlod hende med "infantile kønsorganer." I Los Angeles County distriktsanklager sagsakter fremgår det, at efterforskerne havde spurgt tre mænd, som Short havde dyrket sex med,[4] ,herunder en Chicago politimand, som var mistænkt i sagen.[5] FBI’s filer i sagen indeholdt også en erklæring af en af Short's påståede elskere. Ifølge Los Angeles politiets resumé af sagen, i bydelen advokat's filer, den gamle obduktionsrapport beskrives Shorts reproduktive organer som anatomisk normale. Obduktionen viste også, at Short ikke var og aldrig havde været gravid, i modsætning til, hvad der undertiden hævdedes.[4]


Lægens filer indeholder følgende:

Læge Schwartz senest udtalelse, at han studerede kirurgi, og at offeret ikke var patient hos ham, men at hun var patient hos doktor Arthur McGinnis Fought, der behandlede offeret for problemer med hendes Bartholin kirtel og at han ikke ønskede at have noget med hende at gøre. Han erklærede, at Bartholin kirtel var smøreolie kirtel i skeden, og at doktor Fought havde hævdet det flere gange, og det kunne tegne sig for det faktum, at hun ikke havde haft samleje med mænd .[6]


Mistænkte[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Black Dahlia mistænkte.

Mordundersøgelsen blev lavet af LAPD og var den største siden mordet på Marion Parker i 1927, undersøgelsen involverede hundredvis af officerer fra retshåndhævende myndigheder. Opsigtsvækkende og undertiden urigtig pressedækning, samt karakteren af forbrydelsen, fokuserede intens offentlig opmærksomhed om sagen. Da sagen fortsat havde offentlighedens opmærksomhed, er mange mennesker blevet foreslået som Short's morder ligesom Londons Jack the Ripper mordene.

Mulige relaterede mord[redigér | redigér wikikode]

Nogle kriminalitet forfattere har spekuleret på en sammenhæng mellem Short mordet og Cleveland Torso mordet, også kendt som Kingsbury Run mord, der fandt sted i Cleveland mellem 1934 og 1938.[7] Den oprindelige LAPD efterforskere undersøgt denne sag i 1947 og diskonterede nogen sammenhæng mellem de to, som de gjorde med et stort antal drab, der fandt sted før og bagefter, et godt stykke ind i 1950'erne.

Andre kriminalitet forfattere, såsom blackdahliasolution.org og Steve Hodel, har foreslået en forbindelse mellem Short mordet og mordet og opdeling af seksårige Suzanne Degnan i Chicago i 1946. Disse forfattere nævner det faktum, at Elizabeth Short lig blev fundet på Norton Avenue, tre blokke vest for Degnan Boulevard, det sidste navn på pigen fra Chicago. William Heirens som i øjeblikket afsoner sin dom for Degnan mordet. Han var 17, da politiet anholdt ham for at bryde ind i en bopæl tæt på Suzanne Degnan. Men han hævder, at han blev tortureret af politiet, tvunget til at tilstå, og det er den eneste grund til han har fået skylden for mordet.

Bøger, film og andre medier[redigér | redigér wikikode]

Tilpasninger[redigér | redigér wikikode]

 • 1975 tv-film om den sag, som er Black Dahlia af Robert Lenski og Lucie Arnaz, er en meget fiktionaliseret version af mordet. Mange detaljer blev ændret, blandt andet flere personer, herunder Short’s mor og Red Manley, som bragte Short fra San Diego til Los Angeles, nægtede at underskrive udgivelse rettigheder til studiet.
 • Take 2 Interactive offentliggjort computerspillet, Black Dahlia, i 1998. The puzzle-baserede adventurespil forbandt Elizabeth Short mordet på nazister og okkulte ritualer, som spilleren skulle undersøge. Spillet indeholder Dennis Hopper, hvis svigersøn var en af selskabets ejere, og Teri Garr. Det forbinder også mordet på den berygtede Cleveland Torso morder, selv om torsoen mordet blev ændret til at passe ind i historien.
 • En film af Brian De Palma, The Black Dahlia, der er baseret på James Ellroy romanen beskrevet nedenfor, en film med stjerner som Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johansson, Hilary Swank, og Mia Kirshner som Elizabeth Short, og blev udgivet i september 2006.

Udvalgte referencer i andre medier

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Joyce Carol Oates roman Blonde, en fiktiv biografi om Marilyn Monroe, har en tilbagevendende karakter ved navn Elizabeth Short. I bogen er det underforstået, at en studie Mogul voldtog Short, og senere er der en lille henvisning til Short blive dræbt.
 • John Gregory Dunne brugte mordet som et udgangspunkt i hans roman True Confessions, 1977, som i 1981 blev filmatiseret, filmen har samme navn og med stjerner som Robert Duvall og Robert De Niro i rollerne, manuskriptet er skrevet af Dunne og hans kone, Joan Didion.
 • Neo-noir forfatter James Ellroy basere sin bog, The Black Dahlia fra 1987 på sagen.
 • Max Allan Collins kombineret The Black Dahlia og Cleveland Torso Mord i hans Shamus Prisbelønnet 2002 roman, Angel i sort
 • William Randolph Fowler, en journalist på gerningsstedet, omfattede Black Dahlia tilfældet i 1991 sin selvbiografi, Journalister: Memoirs of a Young Newspaperman.
 • Bogen Exquisite Corpse: Surrealisme And The Black Dahlia Murder sammenligner The Black Dahlia Mordet med surrealistiske kunst.
 • Lynda La Plante's roman The Red Dahlia nærmere en fiktiv historie om en moderne morder, der kopier The Black Dahlia sagen.
 • I Jack Webb's roman, The Badge, en hel afdeling er helliget sagen om The Black Dahlia.

Tv og film[redigér | redigér wikikode]

 • Sagen har inspireret noir filmen The Blue Gardenia 1953, herunder en titel sang sunget af Nat King Cole.
 • I det trettende episode af sæson 4 af tv-serien Hunter, Sgt. Rick Hunter (Fred Dryer) undersøger sagen der drejer sig om The Black Dahlia
 • I serien American Horror Story (2011) 1. sæson (Murder House) omtales The Black Dahlia og Elizabeth Short. Et af sæsonens afsnit omhandler Elizaneth Shorts død i "Murder House" og hun fremgår som et af de mange "spøgelser" der bor i huset.

Musik[redigér | redigér wikikode]

 • Bob Belden’s album fra 2001 Black Dahlia trækker inspiration fra sagen til en humørsyg, noir score opdelt i 12 dele, der viser hendes liv.
 • I 2002 skaber musiker Marilyn Manson en række af akvarel malerier baseret på mordet.
 • The Black Dahlia Murder - band


Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b Harnisch, Larry. "A Slaying Cloaked in Mystery and Myths". Los Angeles Times. January 6, 1997.
 2. ^ Coroner's Inquest Transcript, January 22, 1947.
 3. ^ Excerpts From Grand Jury Summary BlackDahlia.info. Access date: 4 November 2007.
 4. ^ a b Fact Versus Fiction BlackDahlia.info.
 5. ^ District Attorney Suspects BlackDahlia.info.
 6. ^ Black Dahlia – News 2
 7. ^ The Cleveland Torso Murders aka Kingsbury Run Murders – Eliot Ness Case – Crime Library on truTV.com

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Bemærk, at FBI-fil forkert lister hende som Elizabeth Ann Short. I virkeligheden havde hun ingen mellemnavn.