Thorsminde Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Thorsminde Kirke
Thorsminde kirke.jpg
Thorsminde Kirke
Generelt
Opført 1890
Geografi
Adresse Kirkevej 3, Thorsminde, 6990 Ulfborg.
Sogn Sønder Nissum Sogn
Pastorat Husby-Sønder Nissum Pastorat
Provsti Ringkøbing Provsti
Stift Ribe Stift
Kommune Holstebro Kommune
Kommune (1970) Ulfborg-Vemb Kommune
Eksterne henvisninger
sdrnissum-kirke.dk
Oversigtskort

Thorsminde Kirke er en kirke i Holstebro Kommune på tangen ud for Nissum Fjord i fiskeribyen Thorsminde, ca. 30 km vest for Holstebro. Den ligger i Sønder Nissum Sogn, Ringkøbing Provsti, Ribe Stift.

Kirken er indviet 1939 og indrettet i en tidligere redningsstation, bygget 1890, med tilføjelse af et lille klokketårn 1939 (senere afløst af en klokkestabel) og året efter et våbenhus. Altertavlen med midterfeltet Vandringen på søen er udført af Joakim Skovgaard-eleven Johan Mielche (1866-1917) som malede den til den nyopførte kirke i Thyborøn, 1908. Da kirken i Thyborøn på grund af byens vækst måtte udvides midt i 1930'erne, blev tavlen valgt fra, formentlig fordi den synede for lille til det store rum. I den ny kirke i Thorsminde passede den imidlertid fint, og her fik den sin nye plads sammen med andet tiloversblevet inventar fra Thyborønkirken: alterskranke, knæfald og prædikestol. Døbefonten fandtes på en mark ved Nørre Vosborg og menes at stamme fra det nærliggende Skærum Kloster.

Nord for kirken ligger kirkegården med blandt andet monument af Ejgil Westergaard over "dem der blev derude", med mindeplader for 15 fiskere der omkom på havet ved fem bådes forlis.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]