Thorstein Elias Hjaltelin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Thorstein Elias Hjaltelin

Dorstein Illia Hialtalin.jpg

Personlig information
Født 1771Rediger på Wikidata
IslandRediger på Wikidata
Død 1817Rediger på Wikidata
Halle (Saale)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Arbejdssted BraunschweigRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Thorstein Elias Hjaltelin (Hjaltalín) (17711817 i Halle) var en islandsk maler.

Han hed Thorstein Illugason Hjaltalín og var søn af Illugi Jónsson (død 19. januar 1782), præst i Kirkjuból på Island og Sigriður Magnusðéttir (død 1830) og var sine forældres 16. barn, opdroges i armod og nød, levede af fisk og fisketran, lærte først som yngling brød at kende og sov som oftest under åben himmel. I 1789 drog han ud i den vide verden, led skibbrud og kom endelig til Danzig, hvorfra han på lykke og fromme vandrede videre, uden en skilling i lommen, uden at kunne tale andet end islandsk, sultende, frysende, sovende under åben himmel. Næsten død af sult faldt han i hænderne på en polsk friherre Trenck, der beholdt ham hos sig nogen tid. Så vandrede Hjaltelin videre, kom 1792 til Braunschweig, hvor lakvarefabrikanten Stobwasser opdagede store anlæg for malerkunsten hos ham og sendte ham til maleren Pascha Johann Friedrich Weitsch i Salzdahlum ved Braunschweig, hvor Hjaltelin lærte i tre år, hvorefter han vendte tilbage til sin velgører i Braunschweig. Hjaltelin giftede sig 3. maj 1795 med Sophie Rosine Rudolphe født Schroeder (død 1856 i Braunschweig), gik 1802 til Dresden, hvor han på kobber malede to fantasilandskaber i Ruisdaels smag, som pristes meget. Hjaltelins kunstnervirksomhed, som dog hverken blev stor eller betydelig, hører udelukkende Tyskland til.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af F.J. Meier i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 7. bind, side 462,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.