Tiger Woods

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tiger Woods

Tiger Woods in May 2019.jpg

Personlig information
Pseudonym Tiger Woods Rediger på Wikidata
Kæle/øgenavn Tiger Rediger på Wikidata
Født Eldrick Tont Woods Rediger på Wikidata
30. december 1975 (47 år) Rediger på Wikidata
Cypress, Californien, USA Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Bopæl Windermere, Jupiter Island, Orange County Rediger på Wikidata
Højde 185 cm Rediger på Wikidata
Vægt 84 kg Rediger på Wikidata
Far Earl Woods Rediger på Wikidata
Mor Kultida Woods Rediger på Wikidata
Ægtefælle Elin Nordegren (2004-2010) Rediger på Wikidata
Partner Lindsey Vonn (2013-2015) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Stanford University,
Western High School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Golfspiller (fra 1996), skribent, dyrtræner Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Champion des champions de L'Équipe (2000),
Sports Illustrated Sportsperson of the Year (1996, 2000),
Laureus World Sports Award for Årets Sportsmand (2000, 2001),
BBC Overseas Sports Personality of the Year (2000),
Best Breakthrough Athlete ESPY Award (1997) med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Tiger Woods signature.svg
Eksterne henvisninger
Tiger Woods' hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Tiger Woods ved Deutsche Bank – SAP Open 2001.

Eldrick "Tiger" Woods (født 30. december 1975 i Cypress, Californien, USA) er en amerikansk golfspiller. Han anses for at være en af alle tiders bedste spillere. Han er en af kun fem spillere, der har vundet alle fire majors.

Han har i flere år toppet verdensranglisten og har imponerende 82 sejre på PGA touren. Tiger Woods er nu oppe på siden af Sam Snead, som også har 82 sejre. Tiger har nu passeret 120 millioner dollars i præmiepenge på PGA-Touren - højest af alle nogensinde. Det er også blevet til 43 sejre på European Tour.

Til sammenligning havde Jack Nicklaus vundet 12 PGA Tour turneringer, inden han blev 25. Tiger vandt 24 PGA Tour turneringer, inden han blev 25. I årene mellem 20 og 30 (alder) havde Jack Nicklaus 30 sejre – Tiger 46.

Tiger vandt sin første major-sejr i 1997, US Masters på Augusta National. Siden er det blevet til 15 major-sejre i alt, den seneste var US Masters i foråret 2019.

Tiger hed fra fødslen Eldrick Woods, men er blevet kaldt (Tiger) efter sin fars (Earl Woods) vietnamesiske ven, der reddede Earl under Vietnamkrigen. Som 21 årig tog han officielt fornavnet Tiger.

Om aftenen den 27. november 2009 kom Woods ud for en mindre[1] SUV-ulykke. Efter ulykken kom det frem at han havde haft affærere med op til flere kvinder, hvilket han bekræftede i en pressemeddelelse. Det medførte at han i januar 2010 blev indlagt på et krisecenter, angiveligt med henblik på afvænning pga. et stort behov for sex. Han genoptog golfsspillet ved den næste major, men måtte gå hele 2010 sæsonen uden en sejre på PGA touren. Dette gjorde at han for første gang ikke havde spillet sig ind i Ryder Cup truppen. Det endte dog med at han fik et Wild Card og deltog.

Han bærer ofte rødt tøj under tuneringer (især om søndagen), fordi han tror at farven bringer held, da han havde den på da han vandt sin første masters-tunering i 1997[2].

Efter en lang periode med sekundære placeringer vandt Tiger Woods igen, da han på Bay Hills, Florida, vandt Arnold Palmer Invitational den 25. marts 2012. Det var 7. gang i alt at han vandt dette trofæ.

Utroskab og følgende tilbagegang[redigér | rediger kildetekst]

I 2009 kom det frem, at Woods i flere år havde levet et dobbeltliv sammen med adskillige kvinder - ved siden af sit ægteskab med den svenskfødte Elin Nordegren. Skandalen blev startskuddet til en række afsløringer og medieoptrædender fra nogle af de kvinder, som Woods havde haft affærer med.

Som konsekvens af afsløringerne, valgte flere af Tiger Woods' prominente sponsorer - herunder AccentureAT&TGatorade, General Motors og Gillette at trække sig. Woods' største sponsor, Nike, valgte dog at forblive sponsor, ligesom EA Sports, der samarbejder med Woods om deres golfspil til computer og konsol, forblev sponsor[3]. Det estimeres, at det samlede tab til aktionærer og andre stakeholder af Woods' sponsorer ligger i omegnen af 80 mia. kr. som direkte konsekvens af skandalen[4].

Grundet en række udeblivelser fra turneringer som konsekvens af rehabilitering, faldt Tiger Woods' indtjening (præmiepenge) fra over $10 mio. i 2009[5] til kun godt $100.000 i 2014[6].

Sejre i major-turneringer[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Tiger Woods har det fint efter en mindre SUV-ulykke". Arkiveret fra originalen 30. november 2009. Hentet 30. november 2009.
  2. ^ "Overtroiske kendte – Mmm.dk". Arkiveret fra originalen 6. september 2010. Hentet 4. september 2010.
  3. ^ It’s in His Game: Why Nike and EA Have Stuck With Tiger Woods
  4. ^ Stocks of Nike, AT&T drop after Tiger scandal - NY Daily News
  5. ^ Tiger Woods Stats, Tournament Results - PGA Golf - ESPN
  6. ^ http://www.espn.com/golf/player/results/_/id/462/year/2014

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]