Tjære og fjer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Propagandatryk fra 1774 som viser hvorledes en britisk tjenestemand bestryges med tjære og fjer fire uger efter Teselskabet i Boston. Man benytter lejligheden til at hælde varmt te i hans mund.

Tjære og fjer er en form for offentlig ydmygelse anvendt for at håndhæve uofficiel retfærdighed eller hævn. Det blev brugt i det feudale Europa og dets kolonier i tidlig moderne tid, samt ved den tidlige amerikanske frontier, for det meste som en form for pøbelhævn (sammenlign Lynch Law).

I et typisk tjære-og-fjer angreb blev pøbelens offer klædt nøgen på overkroppen. Brændende varm, flydende tjære blev blev hældt eller påført den pågældende, som blev holdt fast. Derefter blev der enten hældt fjer ned over offeret eller vedkommende blev rullet rundt i en bunke af fjer, så de klæbede sig til tjæren. Ofte blev offeret derefter kørt rundt i byen på en vogn eller kærre. Målet var at påføre en person så megen smerte og ydmygelse at denne ville bringes til at opføre sig i overensstemmelse med pøbelens krav eller fordrive vedkommende fra byen.[1] Den meget varme tjære gav ofrene svære forbrændinger, og mange omkom efterfølgende af infektioner.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]