Tobin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Tobin er et efternavn, der er meget udbredt i Irland og Nordamerika. Navnet i dets nuværende form stammer fra Kilkenny- og Tipperary-området i Irland, men navnet har rødder tilbage til det normannisk-franske efternavn "de St. Aubyn". Navnet er i tæt forbindelse med navnene Toibin, Toibín og Tóibín.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet "de St. Aubyn" er højst sandsynligt bragt til Irland ca. år 1170 af normanniske invaderende. De invaderende kom fra byen St. Aubyn i Normandiet, der også har givet dem deres efternavn. Efternavnet St. Aubyn eksisterer stadig i England, hvor der en en baronet-familie med navnet i Cornwall[1]. Det tidligste fund i Irland, hvor St. Aubyn optræder, er et dokument hvor en William de St. Albino (St. Albino er den latinske version) har overværet underskrivelsen af et dokument fra ca. år 1204-06[2]. Herefter vokser familiens magt sig i Kilkenny-området og en gren af familien får byen Ballagh under sig i 1228. Byen er i dag opkaldt efter familien og hedder Ballytobin. Igennem tiden bliver efternavnet forkortet og forvansket fra St. Aubyn til Tobin. Navnet har dog eksisteret i andre former før det blev til Tobin, f.eks. Taubyn, Tobyn, Tobinne og Ttobyyn. I 1600-tallet blev der knyttet et våbenskjold til navnet. Det forestiller 3 hvide fjer på en blå baggrund.

I 1800-tallet emigrerede en stor del af irerne til Nordamerika, inklusiv Tobin’erne. Folk med navnet Tobin tog primært til nordøst-staterne i USA, men mange tog også til Canada og slog sig ned. Det anslåes at ca. 20.400 mennesker i USA i dag har efternavnet Tobin. Tobin-navnet eksisterer også i Danmark og er kommet hertil via nyere immigration. Der er 12 personer i Danmark, der har efternavnet Tobin[3]

Kendte Personer[redigér | redigér wikikode]

  • James Tobin (1918 – 2002) – amerikansk økonom og Nobelprismodtager. Står bl.a. bag Tobinskat.
  • Amon Tobin (1972 – ) – braziliansk musiker og DJ.
  • Maurice J. Tobin (1901 – 1953 ) – tidligere borgmester i Boston, hvor han har en bro opkaldt efter sig.
  • Peter Tobin (1946 – ) – britisk seriemorder

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]