Tromøysund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 58°28′04″N 8°48′45″Ø / 58.4679°N 8.8126°Ø / 58.4679; 8.8126

Tromøysund og Tromøybroen set mod øst
Tromøysund ved udsejlingen mod øst

Tromøysund er et sund som skiller øen Tromøy i Arendal kommune fra fastlandet indenfor. Tromøysund går i retning østsydøst – vest og er omkring 12 km lang, og bredden varierer fra 200 m til omkringg 500 m.

Skibstrafik[redigér | redigér wikikode]

Tromøysund er indsejlingsrute til Arendal havn fra øst, og ganske store skibe kan gå gennem sundet. Fartøjer på vej mod vest kan, om de ønsker roligt farvand, holde sig indenskærs ved at sejle vestover gennem Tromøysund og fortsætte mod syd gennem Galtesund. Arendal regionhavn ligger i Tromøsund ved Eydehavn, sammen med Saint-Gobain CM (tidligere Arendal Smelteverk) og Nymo mekaniske værksted.

Fjorde[redigér | redigér wikikode]

Der er flere små fjordarme fra Tromøysund og ind i fastlandet: Mørfjærkilen og Neskilen har begge forbindelse til vassdrag. Ved Eydehavn lå i ældre tid fragthavnen Neskilen. Her var der udskibning af trælast og malm fra jerngruberne i nærheden.

Andet[redigér | redigér wikikode]

Buøya er en ø i Tromøysund, med broforbindelse til Eydehavn. Øen er i dag fritidsområde. Den gamle uthavn Narestø med bevaringsvædig bebyggelse ligger lige indenfor Tromøysunds østrlige udløb. På Tromøya ligger landsbyen Kongshavn. Tromøybroen forbinder Tromøy med fastlandet, og krydser Tromøysund.

DS «Tromøsund» var et kendt kystruteskib som forliste i Nordsøen efter at det blev kapret af norske kommandosoldater under anden verdenskrig. Skibet tilhørte Arendals Dampskibsselskab.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi