Udvekslingsstudent

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Udvekslingsstudent eller udvekslingsstuderende (fra engelsk: exchange student) betegner en elev eller studerende, der tager til udlandet for at uddanne sig.

Der findes hovedsageligt to typer:

Udlandsophold har været udsat for kritik, pga. et antal sager hvor den studerende ikke fandt forholdene i orden[1] Udlandsophold for studerende er ikke længere genstand for kontrol fra en offentlig instans.

  • Udlandsophold har været særdeles uhensigtsmæssigt for mange unge - især med de mindre udvekslingsbureauer som har dårlige partnere i udlandet. Det skal bemærkes, at selv de store anerkendte bureauer (se nedenfor) har uheldige historier som har haft store konsekvenser for udvekslingsstudenterne. På denne baggrund opfordres forældre til udvekslingsstudenten på det kraftigste til, at indgå separat kontrakt med det udvalgte udvekslingsbureau. Kontrakter som forpligter bureauet til øjeblikkeligt at informere forældrene om eventuelle uregelmæssigheder samt holde bureauet økonomisk ansvarlige for eventuelle konsekvenser. På denne måde kan mange ulykkelige historier, med store konsekvenser for udvekslingsstudenten, undgås[2]
  • Forældre til kommende udvekslingsstudenter skal ikke kun kigge på det danske bureaus profil. Det er mindst lige så vigtigt, at undersøge om der er verserende sager med bureauets udenlandske partner. I USA har der været problemer med CETUSA og Aspect Foundation[3]

Historisk dom over Language Education Danmark A/S[redigér | redigér wikikode]

Ambox scales.svg Dette afsnits neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

Østre Landsret i København har den 5. april 2017 afsagt en banebrydende dom over udvekslingsbureauet Language Education Danmark A/S og direktøren, Lars Henrik Wollebekk, som er blevet dømt ansvarlige for et mislykket udvekslingsophold hvor udvekslingsstudenten uretmæssigt blev sendt hjem. Østre Landsret stadfæstede Pakkerejse-Ankenævnets afgørelse af den 10. oktober 2014 hvor Language Education Danmark A/S "ikke tilstrækkelig tydeligt gjorde forældrene opmærksom på, at udvekslingsstudenten risikerede bortvisning". [4]Det specificeres i Pakkerejse-Ankenævnes afgørelse, at: "Ankenævnet har ved afgørelsen lagt vægt på, at bureauet, uden at orientere forældrene, annullerede (det tilkøb af statsvalg i Colorado) som forældrene havde betalt ekstra for, hvilket medførte, at udvekslingsstudenten, mod forældrenes ønske, blev indkvarteret hos en værtsfamilie, som var medlem af den mormonske trosretning".

Østre Landsrets dom har store konsekvenser for tidligere og fremtidige udvekslingsbureauer fordi disse nu kan gøres økonomisk ansvarlige for udvekslingsophold samt konsekvenser deraf.

Organisationer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger og referencer[redigér | redigér wikikode]