Ukrudtsbrænder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En ukrudstbrænder

En ukrudtsbrænder er et værktøj til bekæmpelse af ukrudt og anden uønsket plantevækst i haver, parker, langs fortove og stier. Ukrudtsbrænderen er en gasbrænder, der er udformet til formålet. Ukrudtsbrænderens egentlige formål er at svitse ukrudtet, så ukrudtbrænderen burde hedde en "ukrudtssvitser".[1][2]

Princippet i bekæmpelsen af ukrudt med ukrudtsbrænder er en varmebehandling af planternes blade og stængler, hvorved plantecellernes indhold bringes op over de 42°C, som dræber dem. Jo tidligere en bekæmpelse starter jo bedre, for når planterne er kimplanter, er de lettest at bekæmpe. En god bekæmpelse opnås ved at "brænde" hver anden uge i forsommeren og cirka hver tredje uge i eftersommeren.

Det er en udbredt misforståelse, at ukrudtsbrænderen skal bruges som en slags flammekaster, så planterne brændes helt væk med gasbrænderen. Det er også en misforståelse, at plantecellerne skal sprænges, så planternes død fremkaldes ved udtørring i forbindelse med fordampning og væsketab. Ingen af disse fremgangsmetoder afhjælper problemet, da ukrudtet kan overleve behandlingen og skyde frem igen. Det er derimod den gentagne ødelæggelse af de overjordiske, grønne dele, der dræber planterne fuldstændigt.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ 22 februar 2017, bolius.dk: Sådan bruger du en ukrudtsbrænder Citat: "...Det er en misforståelse, at ukrudtet skal brændes væk. Det er langt mere effektivt kun at svitse ukrudtet. Meningen er, at hele ukrudtsplanten skal varmes op, så cellerne sprænger indefra, og planten visner i løbet af de næste dage..."
  2. ^ 1. maj 2017, nordjyske.dk: Ukrudtsbrændere skyld i masser af brande Citat: "...Vi anbefaler, at man kun svitser ukrudtet, når jorden er fugtig og der er nogenlunde læ..."
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: