Urquhart Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ruinen af Urquhart Castle

Urquhart Castle (skotsk gælisk: Caisteal na Sròine) er et slot, der ligger ud til den skotskeLoch Ness i det skotske højland. Slottet ligger på vejen A82 21 km sydvest for Inverness og 2 km øst for landsbyen Drumnadrochit.

Oversigtstegning over slottet. C = Nether Bailey, J = Upper bailey og F = Grant Tower.

De nuværende ruiner stammer fra mellem det 13. og 16. århundrede, selvom slottet er bygget oven på en tidlig middelalderlig befæstning. Urquhart blev grundlagt i det 1200-tallet og spillede en rolle i Den skotske frihedskrig i 1300-tallet. Det blev efterfølgende brugt som kongeligt slot, og angrebet flere gange af Jarlerne af Ross fra MacDonaldsklanen. Slottet blev givet til Grantklanen i 1509, selvom konflikten med MacDonaldsklanen fortsatte. På trods af en række yderligere plyndringer blev slottet forstærket, blot for at blive forladt i midten af 1600-tallet. Urquhart blev delvist ødelagt i 1692 for at forindre Jakobitstyrkerne i at bruge det, og efterfølgende forfaldt det. I 1900-tallet overgik det til statens eje, og det blev åbnet for offentligheden. Det er i dag et af de meste besøgte slottet i Skotland.[1]

Slottet ligger på en landtange med udsigt over Loch Ness, og er et af de største slotte i Skotland baseret på areal. Adgangen foregik fra vest og forsvaret med en grøft og en vindebro. Bygningerne på slottet blev placeret omkring to kabinetter. Det nordlige kabinet, også kaldet Nether Bailey, har de fleste af de intakte murværker, heriblandt portbygning og det fem-etagers Grant Tower i den nordlige ende af slottet. Det sydlige kabinet, også kaldet Upper Bailey, er placeret højere en Nether Bailey og har sparsomme rester af tdligere bygninger.

Flere observationer af kryptidet Loch Ness-uhyret er blevet rapporteret i og omkring Urquhart Castle.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Visits Made in 2011 to Visitor Attractions in Membership with ALVA". Association of Leading Visitor Attractions. Hentet 14. december 2012. 

Koordinater: 57°19′26″N 4°26′31″V / 57.324°N 4.442°V / 57.324; -4.442