Vestbirk Vandkraftværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Vestbirk Kraftværk)
Vestbirk Sø ved indløbet til kraftværkskanalen
Vestbirk Vandkraftværk, set fra kanalen
Vestbirk Vandkraftværk, set fra vest

Vestbirk Vandkraftværk blev indviet 2. december 1924. Værket udnytter vandet fra Gudenåen og leverede i starten strøm til et område fra Juelsminde i øst til Nørre Snede i vest og fra Jelling i syd til Mossø i nord.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Værket blev anlagt hvor Vestbirk Garn- og Trikotagefabrik var opført i 1852. Fabrikken udnyttede også vandkraft, men den brændte i 1920, hvorefter det nystiftede selskab Horsens Omegns Forenede Vandkraftanlæg (HOFV) erhvervede området og byggede kraftværket. 1. Verdenskrig havde afbrudt forsyningerne af kul og olie, så i årene derefter var der stor interesse for at producere elektricitet med vandkraft.

Det oprindelige åløb blev spærret ved Træden Skov, så kun overskudsvand blev ledt den vej. I selve Gudenådalen dannedes Bredvad Sø, men der var også gravet en kanal til dalen østfor, så vandet kunne løbe over og danne Naldal Sø og Vestbirk Sø. Herfra førte en anden kanal hen til kraftværket, hvor vandet fik et fald på 10 meter. Ved opstemningen blev de 3 kunstige søer dannet på 5 dage.

HOFV solgte værket og søerne til Naturstyrelsen i 1979, men forpagter og driver stadig værket som arbejdende museum, der producerer 2 GWh om året. Der er opstillet en udstillingspavillon ved værket, og det kan også være ramme om kulturelle arrangementer.[1] Scener til DRs julekalender fra 1995 Hallo det er jul er optaget på værket.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ . Koncert på kraftværket og picnic i det grønne Østbirk Avis 23. april 2014, s. 5

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°58′36″N 9°42′02″Ø / 55.9768°N 9.7005°Ø / 55.9768; 9.7005