vi (teksteditor)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se vi. (Se også artikler, som begynder med vi)
vi
Vi-splash.png
vi editerende en midlertidig, tom fil. Tilde signalerer linjer som ikke er i filen.
Udvikler(e) Bill Joy
Udgivet 1976
Skrevet i C
Type Teksteditor
Licens BSD-licensen

vi er en skærmorienteret teksteditor oprindeligt udviklet til UNIX-styresystemet. Den portable delmængde af vi-opførslen og programmer baseret på den og ex editor sprog understøttet i disse programmer er beskrevet af (og derfor standardiseret af) Single Unix Specification [1] og POSIX.

Den originale kildekode til vi blev skrevet af Bill Joy i 1976 som visual mode i en linjeeditor kaldet ex, som Joy havde skrevet med Chuck Haley. [2] Bill Joy's ex 1.1 blev udgivet som en del af den første BSD UNIX udgivet i marts, 1978.

Navnet vi er afledt fra det korteste entydige forkortelse for kommandoen visual i ex; den nævnte kommando skifter linjeeditoren ex til visuel tilstand.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Over årene siden dens skabelse er vi blevet en de facto standard UNIX-editor. Dog lader det til, at vi er ved at udfases i flere klassiske GNU/Linux distributioner.[3]

Grænseflade[redigér | redigér wikikode]

vi er en modal editor: den opererer i enten indsætningstilstand (eng. insert mode) (hvor tastet tekst bliver en del at dokumentet) eller normal-tilstand (eng. normal mode) (hvor tastetryk bliver fortolket som kommandoer der styrer redigér sessionen). For eksempel vil i mens editoren er i normal-tilstand skifte editoren til indsætningstilstand, men tastning af i igen her placerer et "i" tegn i dokumentet. Trykkes escape-tasten under indsætningstilstand skifter editoren tilbage til normal-tilstand.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Yderligere læsning[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • Vim – en udvidet klon af vi

Konkurrerende UNIX- og Linux-teksteditorer:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikibooks-logo.svg
Wikibooks har en bog, der er relateret til denne artikel: