Kitlineq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Victoria Island)
Spring til navigation Spring til søgning
Beliggenheden af Kitlineq (Victoria Island)
Kort over Kitlineq (Victoria Island)

Kitlineq (eller Victoria Island) er en ø i det canadiske Arktis, administrativt delt mellem Nunavutterritoriet og Nordvestterritoriet i Canada. Øen dækker et areal på 217.291 km2. Det er den næst største ø i Canada, og den ottende største ø i verden. Den vestlige tredjedel af øen er underlagt Inuvik-regionen i Nordvestterritoriet, resten er del af Kitikmeot-regionen i Nunavut.

Beliggenhed og udseende[redigér | redigér wikikode]

Kitlineq ligger på 69-72 grader nordlig bredde og mellem 102-118 grader vestlig længde. Øen er omkring 750 km lang (øst-vest) og 655 km på det bredeste sted (nord-syd). Kitlineq er adskilt fra det nordamerikanske fastland af et langt sund (med fem ulige navne, alt efter hvor man er). Banks ø mod vest er nærmeste naboø. Det lange sund, som deler denne og Kitlineq, er Prince of Wales Sound. I nord ligger Melvillesundet, mens McClintock-kanalen og Victoria Sound ligger øst for øen.

Kitlineq er en ø med mange halvøer, kystlinjen er opsplittet med mange fjorde og vige. I øst, pegende mod nord, ligger Storkerson-halvøen. Den ender i Goldsmithkanalen, farvandet som adskiller Kitlineq fra Stefansson Island. En større fjord, Hadleybugten, deler Storkerson-halvøen fra det mellemste område på øen i nord. En anden stor halvø i nord er Alberthalvøen. I syd, pegende vest over, ligger Wollaston-halvøen, adskilt fra det mellemste område af Albert Sound. Set på et kort kan øen minde om et stiliseret ahornblad.

Kitlineqs højeste punkt ligger 655 meter over havet i Shalerbjerg i det indre nord. Største indsø på øen er 562 km2 vide Ferguson Lake, der ligger lige nord for Cambridge Bay.

Bosættelse[redigér | redigér wikikode]

Indbyggertallet var ved folketællingen i 2006 på 1875 personer; 1477 af disse boede i Nunavut og 398 i Nordvestterritoriet. Cambridge Bay er den største af de to bosættelser på øen. Denne ligger på sydøstkysten og hører til Nunavut. Ulukhaktok på vestkysten ligger i Nordvestterritoriet. Handelsstationen, som til hørte til Fort Collinson på nordvestkysten, er opgivet for længe siden.

Koordinater: 71°N 110°V / 71°N 110°V / 71; -110