Volsted Sogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Volsted Sogn
Volsted kirke (Aalborg).JPG
Oplysninger
Stift Aalborg Stift
Provsti Aalborg Vestre Provsti
Pastorat Ferslev-Dall-Volsted Pastorat
Kirke(r) Volsted Kirke
Kommune (før 2007) Aalborg Kommune
Kommune (2007-) Aalborg Kommune
Indbyggere 214 (2021)[1]
Medlemmer af Folkekirken 180 (2021)[1]
Medlemsandel 84,1 %
Sogneportalen sogn.dk
J.P. Trap Kongeriget Danmark Volsted Sogn
Sognenummer 8390
DigDag digdag.dk Rediger på Wikidata

Volsted Sogn er et sogn i Aalborg Vestre Provsti (Aalborg Stift). Sognet ligger i Aalborg Kommune; indtil Kommunalreformen i 1970 lå det i Fleskum Herred (Ålborg Amt). I Volsted Sogn ligger Volsted Kirke. Derudover er Volsted en ud af to eneste af de fortebyer i Danmark.

Volsted by opstår[redigér | redigér wikikode]

Kort tid efter Kristi tid sker der noget af stor interesse. De første landsbyer opstår, og da bygges de første gårde i Volsted. Før den tid lå bøndernes gårde spredt i det åbne land. Sprogforskere har fundet ud af, at de første byer, hvis navne ender på ”sted”, er de første, og det vil sige, at Volsted hører med til dem. Ingen ved, hvad den første del af navnet betyder. Det kan være navnet på en mand, måske den første bonde i byen.

Husene havde et stort stråtag og lerklinede vægge, og der var en dør i hver langside. I den ene ende var der båse til kreaturerne, som kom ind om vinteren. I den anden ende boede menneskene, og der var ildstedet. Normalt kunne en gård have plads til 15 stykker kvæg, men enkelte huse kunne rumme op til 30 båse, og her boede landsbyhøvdingen. Nogle huse havde ingen båse til kvæg. Nogle var fattige og nogle var rige, og med jernalderens nye samfundsstruktur udvikles den private ejendomsret, således at hver familie fik sine egne marker. Tidligere havde jorden været fælles, hvorfor enhver bonde kunne tage et stykke jord, hvor det passede ham.

I Volsted Sogn findes flg. autoriserede stednavne:

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°54′35″N 9°54′29″Ø / 56.909722°N 9.908056°Ø / 56.909722; 9.908056