Waldorfsalat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Waldorfsalat

Waldorfsalat er en salat, som traditionelt er lavet af friske æbler, selleri eller bladselleri og valnød i mayonnaise ofte oven på salatblade enten som forret eller et let måltid..[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Salaten blev lavet første gang mellem 1893 og 1896 på Waldorf Hotel i New York City (en forgænger for Waldorf-Astoria Hotel, som der kom i stand med sammenlægningen af Waldorf med det tilstødende Astoria Hotel, åbnede i 1897).[2]

Oscar Tschirky, som var Waldorf's maître d'hôtel og udviklede eller inspirerede mange af dets signaturretter, bliver oftest krediteret skabelsen af denne opskrift. I 1896 optrådte waldorfsalat i The Cook Book af "Oscar of the Waldorf"; den originale opskrift indeholdt ikke nødder, men de var blevet tilføjet, da opskriften optrådte i The Rector Cook Book i 1928. Salaten populær nok til at Cole Porter nævnte den i sin sang "You're the Top" fra 1934.

Salaten blev også populariseret som en del af dens centrale rolle i plottet i afsnittet "Waldorf Salad" i den britiske sitcom Fawlty Towers.

Variationer[redigér | redigér wikikode]

Andre ingredienser som kylling, kalkun, vindruer og tørret frugt (f.eks. dadler eller rosiner) bliver også tilføjet af og til. I opdaterede versioner af salaten bliver dressingen nogle gange ændret til creme fraiche, yoghurt eller flødeskum. En variation kendt som Emeraldsalat bruger blomkål i stedet for selleri. Salaten kan også inkludere appelsin- eller citronskal.

En populær variation lavet med peanut kaldes peadorfsalat.[3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

References[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ J.Lennard's recipe
  2. ^ "The History of Waldorf Salad". Kitchen Project. Hentet 2007-09-20. 
  3. ^ Waldorf Salad – Waldorf Salad Recipes. Waldorfsalad.org. Hentet 2013-07-26.