Wien-dokumentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wien-Dokumentet er en aftale mellem de deltagende stater i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa , der har til formål at gennemføre tillids- og sikkerhedsskabende foranstaltninger.[1][2] Dens bestemmelser, som omfatter en årlig udveksling af militære oplysninger om styrker, der befinder sig i Europa (defineret som Atlanten til Ural), meddelelser for at mindske risikoen for konflikt, herunder konsultation om usædvanlige militære aktiviteter og farlige hændelser, forudgående anmeldelse af visse militære aktiviteter, observation af visse militære aktiviteter, udveksling af årlige kalendere, og overholdelse og verifikation ved inspektions- og evalueringsbesøg. Denne udveksling adskiller sig fra den Globale Udveksling af Militære Oplysninger i, at det er begrænset til styrker i Europa, mens den Globale Udveksling af Militære Oplysninger gælder for alle styrker i de deltagende medlemsstater, hvor end i verden, de er placeret. Den årlige udveksling af oplysninger blev gennemført samtidig med den årlige udveksling af oplysninger i henhold til traktaten vedr.  Konventionelle Styrker i Europa , i Wien, Østrig i december hvert år.[a] Wien-Dokumentet er blevet revideret med jævne mellemrum, og den aktuelle version er 2011-versionen.[3]

Fra 2014 og fremefter har der været frygt for, at Wien-Dokumentet er på nippet til de facto at ophøre med at fungere, ligesom andre våbenkontrol- og sikkerhedsaftaler fortsætter med at bryde sammen på grund af de fortsatte spændinger i Østeuropa. Men Rusland var i stand til at anvende bestemmelserne i Dokumentet i begyndelsen af april 2015 til at tvinge NATO til at acceptere at et russisk inspektionsteam var til stede i Joint Warrior øvelsen ud for Skotlands kyst i 2015.[4]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Prior to that treaty becoming fully defunct as a result of events during 2014 / 2015.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Synopses". Defense Treaty Ready Inspection Readiness Program; Treaty Information Center. Arkiveret fra originalen 11. november 2013. Hentet 10. august 2013.
  2. ^ "Arms Control and International Security, Overview of 2011 Vienna Document". U.S. Department of State. Hentet 10. august 2013.
  3. ^ "On Confidence and Security Building Measures". Organization for Security and Co-Operation in Europe. 30. november 2011. Hentet 10. august 2013.
  4. ^ Farmer, Ben; Parfitt, Tom (14. april 2015). "Russian inspectors arrive at British war games off Scotland". The Daily Telegraph (online edition). Hentet 14. april 2015.