Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Bokmål/Uge 27, 2014

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En fri kunstnerisk fremstilling av Beistet i Beistet i Gévaudan

Beistet i Gévaudan var et eller flere ulvelignende dyr som drepte ca. 100 mennesker i Gévaudan i Frankrike i årene 1764–67. Hendelsene spredde skrekk i Gévaudan og lever fortsatt i fransk folkeminne. I 2001 laget Christophe Gans filmen Ulvenes klan, med en personlig fortolkning av hva som kunne ha skjedd.

Gévaudan er et fjellrikt og vanskelig fremkommelig område i fjellområdet Central-Massif i det sørlige Frankrike. På 1700-tallet var det et av de fattigste områdene i Frankrike. Drapene skjedde i et stort område, seks til syv mil i hver retning, adskilt av de tverrgående fjellkjedene Margeride og Montmouchet.

Beskrivelsen av Beistet varierer. En typisk fremstilling er et ulvelignende vesen på størrelse med en ku, med et bredt bryst, en lang krøllete hale med løveaktig dusk og et greyhoundaktig hode med store, fremtredende huggtenner. Det kunne hoppe svært langt, kanskje opptil ti meter. Gévaudan var rikt på sagn og myter, både om varulver og monstre. Dette kom til å påvirke lokalbefolkningens syn på det som skjedde. Enkelte ble mistenkt for å ale opp ulver for å rane veifarende. Les mer…