Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Bokmål/Uge 49, 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Silhuetter som viser en normal, en overvektig og en svært overvektig person.

Fedme er en medisinsk tilstand der overflødig kroppsfett har samlet seg slik at det kan ha en negativ effekt på helse og kan føre til redusert levealder og/eller helseproblemer. Man definerer mennesker som overvektige når BMI er mellom 25 kg/m2 og 30 kg/m2, og svært overvektige når BMI er større enn 30 kg/m2.

Fedme øker sannsynligheten for ulike sykdommer. Fedme er oftest forårsaket av en kombinasjon av inntak av for mange kalorier, mangel på fysisk aktivitet og genetisk mottakelighet. Den primære behandling for fedme er slanking og fysisk trening. For å supplere dette kan anti-fedme-medikamenter tas for å redusere appetitten eller hemme fettopptaket. I alvorlige tilfeller kan kirurgi utføres, eller en intragastrisk ballong kan settes inn.

Fedme er en viktig forebyggbar dødsårsak i hele verden, og myndighetene ser fedme som et av de mest alvorlige folkehelseproblemene. En tredjedel av Jordens befolkning er overvektig; 5 prosent av barn og 12 prosent av voksne er meget overvektige (tall fra 2015). Mellom 1980 og 2015 har utbredelsen av overvekt doblet seg i 73 land. Les mer her.