Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Bokmål/Uge 50, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bjørnstjerne Bjørnson.

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson (født 8. desember 1832Kvikne nord for Tynset, død 26. april 1910 i Paris) var en norsk dikter, samfunnsdebattant, redaktør, folketaler og teaterpersonlighet. Hans produksjon er meget omfattende med bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og en enorm mengde brev. Som dikter og samfunnsaktør gikk Bjørnson inn for å ta opp arven etter Henrik Wergeland. Med sine bondefortellinger fornyet Bjørnson fortellekunsten i Norge med hensyn til form, stil og menneskeskildring. Det var også han som grunnla det moderne sagadrama og det borgerlige samtidsdrama og skrev de første realistiske problemdramaene.

Bjørnson er ikke minst skattet som lyriker og mange av hans dikt er tonesatt, blant annet av Rikard Nordraak, Halfdan Kjerulf og Edvard Grieg. Også andre nordiske komponister har tonesatt hans dikt. En av hans fedrelandssanger, Ja, vi elsker dette landet med tone av Rikard Nordraak, er blitt Norges nasjonalsang.

Stortinget bevilget ham diktergasje i 1863. I 1903 ble han, som første norske dikter, tildelt Nobelprisen i litteratur. Han er også kjent som Riksmålsforbundets grunnlegger. Sammen med Henrik Ibsen, Jonas Lie og Alexander Kielland, ble Bjørnson markedsført av Gyldendal forlag som en av de fire store norske dikterne. Les mer...