Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Søndag/Uge 21, 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dante Alighieri, porträtterad av Giotto i kapellet i Bargello-palatset i Florens. Detta äldsta porträtt av Dante är målat under hans livstid och innan han utvandrade.

Dante Alighieri, även Durante Alaghieri, kallad Dante, född mellan 18 maj och 17 juni 1265 i Florens i Florens, död 13 eller 14 september 1321 i 1321 i Emilia-Romagna, var en italiensk författare, ämbetsman och statslärd. Dante räknas som en av västvärldens största författare genom tiderna, tillsammans med William Shakespeare, Miguel Cervantes och Johann Wolfgang von Goethe.

Under sin långa tid i exil skrev Dante sitt mest kända verk, eposet i tre delar Divina Commedia (Den gudomliga komedin), som handlar om en vandring, huvudsakligen under den romerske poeten Vergilius ledning, genom helvetet, skärselden och paradiset; i paradiset följer dock först Beatrice, sedan Bernhard av Clairvaux och sist Gud honom. Den består av tre delar, Inferno (Helvetet), Purgatorio (Skärselden) och Paradiso (Paradiset), som utgavs separat omkring 1317, 1319 respektive 1320. Det var inte förrän 1472 delarna utgavs tillsammans, och först på 1550-talet med titeln Divina Commedia.

Divina Commedia var begynnelsen till att latinet undanträngdes till förmån för italienskan, och dess handling förnyade berättarkonsten. För eftervärlden är Commedia också ett dokument om världsbilden vid tiden för verkets tillkomst. Läs mer