Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Søndag/Uge 47, 2023

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Splinter är det amerikanska punkrockbandet The Offsprings sjunde studioalbum, släppt den 1 december 2003 via skivbolaget Columbia. 2001, året efter att bandet hade lanserat Conspiracy of One, släppte de singeln "Defy You" och under 2002 påbörjades arbetet med ett sjunde studioalbum. Som producent för Splinter valde The Offspring att återigen samarbeta med Brendan O'Brien. Ron Welty, som hade varit trumslagare i The Offspring i drygt 15 år, lämnade bandet i början av 2003 och under inspelningarna togs istället Josh Freese in som trumslagare.

Splinter spelades in under 2003, först i studion Henson Recording Studios i Los Angeles i Kalifornien och sedan i Southern Tracks Recording Studio i Atlanta i Georgia. Dexter Holland lade ned mer tid på låttexterna än han tidigare gjort och ville att Splinter skulle handla om hela känslospektrumet och inte enbart negativa eller positiva känslor. Holland försökte ingjuta en hoppfull känsla i orden han skrev, i och med att han hade märkt att lyssnarna oavsiktligt hade knutit an med några av de låttexter han tidigare hade skrivit.

Splinter fick blandade, men främst positiva reaktioner när det lanserades. Några recensenter ansåg att The Offspring hade lyckats producera flera hitlåtar med detta album och att de behöll sin humoristiska sida. Andra recensenter var mer kluvna till Splinter och kallade det för bortkastad potential. Även albumets relativt korta speltid fick viss negativ kritik. Splinter nådde som bäst plats 10 i Österrike och topp 20 i Australien, Frankrike och Schweiz. Splinter har certifierats för platina i Australien och har även certifierats för guld i Frankrike, Japan, Schweiz och USA. Läs mer