Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Søndag/Uge 5, 2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Europeiska unionen i världen.

Europeiska unionsrättens territoriella tillämpningsområde fastställs i artikel 52 i fördraget om Europeiska unionen och artikel 355 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. I stora drag är unionsrätten fullt tillämplig i alla Europeiska unionens medlemsstater, samt i vissa territorier associerade med Europeiska unionen. Därutöver är unionsrätten endast till vissa delar tillämplig i andra territorier som är associerade med unionen.

Genom anslutningsfördragen och de protokoll som fogats till grundfördragen har vissa undantag från ovanstående principer inrättats. Den första kategorin av undantag för medlemsstater är en konsekvens av att en anslutande stat kräver undantag för att ansluta sig till unionen. Sådana undantag är ovanliga eftersom en anslutande stat har en svag förhandlingsposition. Den gällande principen är att varje ny medlemsstat måste godta hela unionsrätten, även om övergångsbestämmelser kan medges.

I den andra kategorin av undantag för medlemsstater återfinns bestämmelser som införts i samband med antagandet av nya fördrag. Nya fördrag måste ratificeras av alla medlemsstater för att kunna träda i kraft. Om en medlemsstat av en viss anledning inte kan eller vill ratificera ett fördrag, har den en stark förhandlingsposition och kan kräva undantag från unionsrätten inom områden den inte vill omfattas av. Läs mer