Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Svensk/Uge 50, 2021

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Offspring Smash

Smash är det amerikanska punkrockbandet The Offsprings tredje studioalbum, släppt den 8 april 1994. Grungebandet Nirvanas framgångsrika lansering av Nevermind och "Smells Like Teen Spirit" i september 1991 banade väg för amerikanska punkrockband. Ignition, The Offsprings första album som de släppte via Epitaph, överträffade både bandets och skivbolagets förväntningar men gav inte The Offspring något större kommersiellt genombrott utan detta genombrott kom istället med Smash.

Större delen av låttexterna för albumet skrevs av Dexter Holland under tiden han satt fast i bilköer på motorvägen och han har sagt att det var ett sätt för honom att kunna fokusera på att skriva låtar två timmar om dagen.

Smash fick främst positiva reaktioner när det lanserades. En recensent kallade Smash för "punkrockens viktigaste kommersiella genombrott sedan Nirvanas Nevermind" och det har även klassats som ett av de album som gjorde punkrocken till en mainstreamgenre under 1990-talet. Smash är det bäst säljande albumet från ett självständigt skivbolag någonsin. Läs mer