Wikipedia:Landsbybrønden/Billeder og "Fair use"?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Billeder og "Fair use"?[rediger kildetekst]

Hej. Jeg kan simpelhend ikke finde ud af det med billederne, fra de andre sprogede wiki'er. Eks. Må jeg tage dette billed http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Pulp_Fiction_cover.jpg som der er copyright på, uploade det her, og benytte det på Pulp Fiction? Mvh (Lestat 9. mar 2005 kl. 17:37 (CET))

Du må "citere fra et offentliggjort værk, såfremt det sker i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet" - og det tror jeg er fint nok, når vi taler om filmen. Jeg tror ikke, plakaten i sig selv kan regnes som et værk. Men jeg er lægmand, så der kan sagtens være ting, jeg ikke har fået med. --Palnatoke 9. mar 2005 kl. 17:54 (CET)
Begrebet Fair use eksisterer ikke i dansk lovgivning. Et andet spørgsmål er så om vi kører under dansk eller amerikansk lov når serverne står i Florida; Det har jeg aldrig kunnet få et svar på - gad vide om der er nogen der ved det overhovedet ?
Plakaten må absolut betragtes som et værk, og jeg tror ikke det kan anbefales at bruge den, hvis vi som udgangspunkt bruger dansk lovgivning. - men vi kunne godt bruge en jurist her ;-) vh. - Nico 9. mar 2005 kl. 19:45 (CET)
Det er naturligvis amerikansk lov som gælder i Florida. At du kan se siderne overhele jorden, er jurisisk set uden betydning. Haabet.
Skal vi tage det sædvanlige spørgsmål, Haabet? Kilde, tak. --Palnatoke 10. mar 2005 kl. 19:09 (CET)
Og så blev Haabet blokeret og kunne ikke svare her. Til gengæld fik jeg så hans svar pr. email:
Prøv at overveje hvem du kan slæbe i retten, og hvilken domstol, som kan dømme den person som har en server stående.
Hvis serveren står i Findland så må det være en finsk domstol og den kan kun følge de finske love, uden noget hensyn til reglerne i andre lande
Haabet
Svaret appellerer til almindelig sund fornuft. Desværre er præcise paragrafhenvisninger vigtigere end almindelig sund fornuft, især i international jura. --Palnatoke 11. mar 2005 kl. 21:50 (CET)
Praksis afviger desværre voldsomt fra logik. For eksempel har Google, Ebay og Yahoo begrænsede udfoldelsesmuligheder i både Tyskland og Frankrig. I disse tilfælde handler det om tysk indenrigspolitik fra 1933 til 1945, men det er ikke relevant. Princippet er at i samme øjeblik noget bliver et tilstrækkeligt ømt punkt, kan man vælge mellem selv-censur eller en lovgivning om udelukkelse af specifikke udenlandske informationskilder. Så det er ikke særligt klogt at sige "Rend og hop" -- /Wegge (diskussion) 11. mar 2005 kl. 23:32 (CET)
Denne problematik må da også være relevant for alle de andre ikke-engelske Wikipediaer. Er der nogen, der ved, hvad konsensus er i fx den tyske eller den franske Wikipedia? --Twid 12. mar 2005 kl. 10:49 (CET)
De andre wikipediar har lignende problemer. Den tyske Wikipedia har for nylig fået en advokat til at udtale sig om problemet (se [1]). Advokaten kan se et problem med Wikiquote, som vi sandsynligvis også har med citatretten i forbindelse med Wikiquote. Advokaten tager dog ikke stilling til spørgmålet om hvorvidt det har nogen betydning hvor serverne står. --Christian List 12. mar 2005 kl. 13:40 (CET)