Wikipedia:Landsbybrønden/Granddanois flyttet til "Den danske hund"

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Granddanois flyttet til "Den danske hund"[rediger kildetekst]

Er det ikke reglen at artiklen skal have det navn som der normalt bruges om emnet? Ingen bruger navnet "den danske hund" om hunderacen. Så hvorfor har man valgt at flytte artiklen til noget dansk sprognævn forslår fordi man ikke kan vælge mellem Granddanois og Grand danois? Lennart Larsen 31. aug 2006 kl. 18:01 (CEST)

Artiklen har en diskussionsside, hvor netop det spørgsmål har været diskuteret. Sagen er at den almindeligste stavemåde (som åbenbart er den eneste acceptable for hundefolket) er en stavefejl. --Palnatoke 31. aug 2006 kl. 18:29 (CEST)
Jeg har læst diskussionen men retskrivningsbogens argument for at det er en stavefejl skyldes retningslinier der blev vedtaget i 1892 så måske vi kan se bort fra den særhed i retskrivningsbogen og på wiki skrive det som man normalt gør? Lennart Larsen 31. aug 2006 kl. 18:38 (CEST)
De retningslinjer er ikke en særhed, men en af hovedsøjlerne i dansk retskrivning, og nej - der er ingen god grund til ikke at følge Retskrivningsordbogen. At vi med navnet "Den danske hund" afviger fra det almindeligt brugte navn, er rigtigt, men åbenbart nødvendigt, hvis ikke vi skal vælge mellem en udbredt stavefejl og en sjældent set korrekt stavemåde. --Palnatoke 31. aug 2006 kl. 19:22 (CEST)
Men hvad er der galt med så at bruge den sjælne form granddanois. Den bliver dog brugt og det gør "den danske hund" ikke. Lennart Larsen 31. aug 2006 kl. 20:12 (CEST)
Google siger:
1.930 på dansk for "granddanois" 6%
27.000 på dansk for "grand danois" 94%
265 på dansk for "Den danske hund" 0%
37 på dansk for "Stor Dansk Hund" 0%
Så siger reglen at navnet skal være "Grand danois" da det er det mest udbredte.POK 31. aug 2006 kl. 23:29 (CEST)
Nej, POK. Stavefejl i artikler skal rettes. --Palnatoke 1. sep 2006 kl. 06:33 (CEST)
Men hvad er der galt med granddanois? Lennart Larsen 1. sep 2006 kl. 08:43 (CEST)
- med redirect fra stavefejlen som alle bruger og det officielle navn som ingen bruger :-) - den løsning går jeg ind for. Mvh Malene Thyssen 1. sep 2006 kl. 09:34 (CEST)
  • Jeg mener, at hvis vi virkelig skal følge vores egne regler her, så ender vi på granddanois. Dette fordi at vi bruger googletsten til at skelne imellem artikelnavne, hvis to eller flere synonymer er kandidater, mens vi bruger dansk sprognævn, når den korrekte stavemåde for ét ord skal etableres. Grand Danois og granddanois er det samme ord stavet forkert og stavet korrekt. Mht. popularitet imellem synonymer (hvis vi bruger Haaabets stats), så er Grand Danois/granddanois langt mere populær end "den danske hund", hvilket er hvad betyder noget. Derudover er granddonois (den korrekte stavemåde alene) over 8 gange så populært som den danske hund på nettet, hvilket egentlig burde lukke hele diskussionen. --Anjoe (Anders) 1. sep 2006 kl. 11:19 (CEST)
Helt enig med Anjoe. "Granddanois" støder mig ikke, omend jeg nok ville skrive "grand danois", hvis jeg ikke lige tænkte over det. "Den danske hund" forekommer mig helt uantagelig. Jeg ville ikke ane, hvad dét udtryk skulle betyde, hvis jeg ikke var faldet over denne diskussion. --Pinnerup 1. sep 2006 kl. 18:52 (CEST)
Jeg holder mig nu stadig til Grand Danois pga. det er det mest udbredte. I forvejen synes jeg at Det Forenede Kongerige er fuldstændig latterligt, men det er vist taget op til diskussion længere oppe på brønden. Dette er vel egentlig samme sag om igen. --Lhademmor 1. sep 2006 kl. 14:55 (CEST)
Hvilket er at lægge op til, at alle gamle diskussioner tages om. Jeg er også klart mest stemt for "granddanois" og "den danske hund". --Pred (diskussion) 1. sep 2006 kl. 15:10 (CEST)
OK - jeg skulle ikke have været imødekommende og venlig, men blot have holdt fast i den korrekte stavning. Jeg flytter artiklen tilbage. --Palnatoke 1. sep 2006 kl. 15:13 (CEST)

Norm ikke politik: Jeg vil bare lige bemærke til sidst, at selvom jeg selv mener vi skal følge almindelig standard her, så er Wikipedia:Navngivning kun en 'norm' i modsætning til en 'politik'. Der vil derfor ikke være noget galt med, hvis vi tog en afstemning, ligesom vi gjorde det med Holland/Nederland i sin tid, om vi skulle gøre en undtagelse fra normen i det her tilfælde. En sådan aftsemning kunne godt være en lille en på hundens diskussionsside, hvis nogen var interesserede. Okay - den skal nok være stor, hvis den skal være bindende, og det er spørgsmålet om vi gider det. --Anjoe (Anders) 1. sep 2006 kl. 16:46 (CEST)

Det er, i mine øjne, igen at lægge op til, at vi gør det samme ved alle andre artikler, hvor enkelte brugere måtte foretrække at bruge stavefejl som titler. --Pred (diskussion) 1. sep 2006 kl. 16:50 (CEST)