Wikipedia:Landsbybrønden/Kode til Referencer/Fodnoter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kode til Referencer/Fodnoter[redigér wikikode]

Jon Harald Søby har skrevet det på den norske brønd, og det er måske noget vi kan bruge :

Det har kommet en endring i programvaren som gjør at referanser nå er utrolig lette å bruke. Ikke bare er det kjempelett, men det fungerer også som en mellomting mellom tekst/tall slik det var «krangla» om tidligere. Systemet heter Cite.php, og man kan lese om det her. Det er intet mindre enn genialt. Jeg skal gå igjennom det her.

Man har en «tag» som heter <ref> og en som heter {{Reflist}}. Disse er alt du trenger. Legg merke til at <ref> også har attributtet name="id". Denne brukes om samme referansen skal brukes en gang til.

Det hele kan best beskrives med et eksempel:

'''Queen''' er tidenes beste band<ref name="best">''[[Rolling Stones Magazine]]'', 2/2001</ref>, pg besto av [[Freddie Mercury]], [[John Deacon]], [[Brian May]] og [[Roger Taylor]]. I motsetning til det mange tror<ref>''[[Gay Pride]]'' 1992</ref>, var ikke Freddie Mercury [[homofili|homofil]], men [[bifili|bifil]]<ref>''[[The Inquirer]]'', [[29. november]] [[1991]]</ref>. At Queen er tidenes beste band<ref name="best"/> har blitt satt i tvil av mange skeptikere, men de har aldri klart å motbevise det.

Dette vil vises slik i teksten:

Queen er tidenes beste band[1], og besto av Freddie Mercury, John Deacon, Brian May og Roger Taylor. I motsetning til det mange tror[2], var ikke Freddie Mercury homofil, men bifil[3]. At Queen er tidenes beste band[1] har blitt satt i tvil av mange skeptikere, men de har aldri klart å motbevise det.

For å få fram referansene, skriver vi simpelthen følgende i slutten av artikkelen:

==Referanser==
{{Reflist}}

Utputtet fra {{Reflist}} ser slik ut:

Jeg har bytta ut det gamle note/fotnote-systemet i et par artikler, blant annet synes jeg Magasinet Monitor og Terrorisme viser veldig godt hvordan systemet funker. Så, er det noen motforestillinger mot å bytte ut note/fotnote-paret? (Og i tilfelle, hva (det vil jeg veldig nysgjerrig på)?) Jon Harald Søby 14. jan 2006 kl.10:33 (UTC) (kopieret fra no:Wikipedia:Tinget af Nico 14. jan 2006 kl. 12:38 (CET))

Cool. Det hjælper os af med Skabelon:ref. --Palnatoke 14. jan 2006 kl. 12:43 (CET)
Fint nok og en godt løsning, men jeg synes, det ville være endnu bedre, hvis listen forneden undlod nummereringen og kun viste referencerne/noterne - og iøvrigt undgik den foranstillede ^, som jeg ikke kender meningen med. Det er den "normale" måde at vise referencer på. Alså, at {{Reflist}} gav
Referencer (eller Noter)
1,1 1,2 Rolling Stones Magazine, 2/2001
2 Gay Pride 1992
3 The Inquirer, 29. november 1991
--Sir48 (Thyge) 14. jan 2006 kl. 13:57 (CET)
Jeg gætter på at ^ er tænkt på som en "tilbage til"-markør. Oppe i artiklen klikker man på tallet for at komme til noten, og i noten klikker man på ^ for at komme tilbage til det rette sted i teksten. --Palnatoke 14. jan 2006 kl. 14:13 (CET)
Ja, det har du ret i, men man kan jo lige så godt klikke på noten, som man skal i 1,1 og 1,2. --Sir48 (Thyge) 14. jan 2006 kl. 14:46 (CET)
At klikke på noten bliver vanskeligere, fordi den indsættes vha. en egen HTML-kode, der ikke kan være et link. Men næsten alt med dette nye reference-system kan redigeres vha. MediaWiki-beskeder (fra Cite og nedover), så det kan hænde det er muligt. Jon Harald Søby 14. jan 2006 kl. 15:47 (CET)