Wikipedia:Landsbybrønden/Nyere tid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jf. Kategoridiskussion:Nyere tid mener jeg, at emnet bør diskuteres her på stedet. Jeg ser to overordnede spørgsmål:

  1. Hvornår er nyere tid defineret?
  2. Kan en kategori kategoriseres som nyere tid, fordi begrebet (i modsætning til emnet) er opstået i nyere tid?

Som et slags mellemspørgsmål vil jeg også gerne vide:

  1. Hvad gør man med emner, der hører til forskellige tider i forskellige kulturer? --|EPO| COM: 21. okt 2010, 20:42 (CEST)
Nyere tid blev oprettet som kategori fornylig, i juli måned . (Se også kategoridiskussion hvor jeg noterede lidt om hvorfor og hvordan) Igår begyndte jeg at tilføje underkategorier, og der kom hurtigt nogle reaktioner, specielt omkring arkæologiske kulturer . Det er jo for omstændeligt at genfortælle alting, og kan bedre læses på diskussions-siden .
Som respons på EPO's spørgsmål om forskellige kulturer til forskellige tider, så synes jeg spørgsmålet er lidt uklart, faktisk forstår jeg ikke spørgsmålet . Angående EPOs overordnede spørgsmål så er tidsrammen for nyere tid beskrevet på kategori-siden, og bør efter min mening ikke diskuteres : Nyere tid starter omkring år 1800 og fortsætter op til og med nutiden . Mht. et princip for hvordan kategoriseringen foregår så har jeg følgende forslag : Når alle under-kategorier hører til ny tid, og ingen af over-kategorierne hører til ny tid . Men ellers vil jeg henvise til kategoridiskussionen . Sechinsic 21. okt 2010, 21:16 (CEST)
De forskellige tider handler om, at der er andre steder i verden, hvor "nyere tid" ikke defineres på samme måde, som du har gjort. En tidsperiode kan med én kulturs øjne tilhøre én tid, men med en anden kulturs øjne tilhøre en anden tid. Skal man så kategorisere efter den lokale tidsperiode? --|EPO| COM: 21. okt 2010, 21:23 (CEST)
Ja, det må være den lokale udgave . Hvis du sidder inde med oplysninger om andre nyere tider, så synes jeg du skal notere det . Jeg har lige tjekket på kinesisk wiki, hvor de tager 1700-tallet med, men jeg har ikke en anden kilde på det . Det lyder lidt som et trickspørgsmål . Sechinsic 21. okt 2010, 21:55 (CEST)
Det er ikke et decideret "trickspørgsmål", men er ment til at afklare et principielt spørgsmål om metodikken. --|EPO| COM: 25. okt 2010, 19:30 (CEST)

I forbindelse med denne diskussion er jeg mest interesseret i det principielle spørgsmål om hvorvidt en kronologisk/historisk-kategori skal tilføjes til et emne i forbindelse med emnets egen kronologiske placering, eller hvornår emnet blev videnskabeligt defineret, eller evt. begge dele. Det vil sige skal en underkategori såsom "Arkæologiske kulturer" have tilføjet kategorien "Nyere tid", fordi de blev defineret i nyere tid, selv om emnerne der beskrives er fra ældre tid (f.eks. forhistorisk tid)? --Saddhiyama 22. okt 2010, 23:23 (CEST)

(Saddhiyama) Du spørger principielt og giver et specifikt eksempel . Specifikt 'Arkæologiske kulturer' opfylder det forslag til kategoriseringen som jeg har nævnt, så ja, lige den kategori må høre ind under 'Nyere tid' . Det principielle spørgsmål er vel nærmest filosofisk, og umiddelbart må jeg atter henvise til kategoridiskussion:Nyere tid, hvor vi også har udvekslet indlæg med det tema . Jeg er ikke uvillig til at filosofere over emnet, men er det den retning du vil have diskussionen til at tage ? 86.52.9.141 24. okt 2010, 18:40 (CEST) (Sechinsic)
Jeg synes det er en kende rodet at 'diskussionen' er gentaget her på landsbybrønden . Indlæggene fra EPO og Saddhiyama kan også sees på kategoridiskussionen . Til gengæld er der kommet et nyt indlæg fra Saddhiyama, som jeg vil tillade mig at kopiere her til 'Landsbybrønden' Sechinsic 24. okt 2010, 18:48 (CEST)
Jeg synes denne diskussion har vist at Sechinsic tydeligvis tydeligvis står alene med sin fortolkning af kategorierne mht til den videnskabshistoriske kategorisering. De omstridte tilføjelser bør derfor fjernes indtil Sechinsic evt opnår konsensus om deres tilføjelse. --Saddhiyama 22. okt 2010, 23:16 (CEST)
Det er ikke rodet, at diskussionen skal gentages her. For jeg betragter som nævnt dine handlinger som noget, der skal tages en principiel diskussion om her på stedet. Og den slags diskussioner skal føres på Landsbybrønden, hvor flere brugere ser.
Så vidt jeg ved, har vi ikke her på stedet kategoriseret efter, hvornår begrebet blev "opfundet", men efter, hvornår emnet foregår. Derfor strider Sechinsics kategorisering mod hidtidig praksis. Når der ikke er opbakning til at ændre praksis, må vi gøre det på den "gamle" facon. --|EPO| COM: 25. okt 2010, 19:30 (CEST)
Det er rodet al den stund at spørgsmålene er gentagelser . Hvis du mener at jeg har svaret ufyldestgørende på et af dine spørgsmål, så er det jo almindeligvis sådan i en dialog at du må gøre mig opmærksom på min fejl . Det er rodet med de her gentagelser, og det hjælper så heller ikke at Saddhiyama skriver næsten samtidige indlæg både her og på kategoridiskussionen . At føre en diskussion på landsbybrønden er selvfølgelig ok, men det ligner for mig at se ikke rigtig en diskussion . Som respons på "Så vidt jeg ved, har vi ikke her på stedet kategoriseret efter, hvornår begrebet blev "opfundet", men efter, hvornår emnet foregår." så synes jeg det er tankevækkende at de 'udrensede' socialvidenskaber ikke har omfattet psykologi . Men p.t. er jeg pragmatisk indstillet mht. kategoriseringerne . Jeg har foreslået en koncis kategorisering, og denne kategorisering er blevet opfattet som forkert . Foranledningen til at moderne vidensdiscipliner såsom arkæologi, statskundskab, sexologi, antropologi og organisationsteori ikke opfattes at fungere som gyldige underkategorier til 'nyere tid' peger for mig at se snarere på at disse kategorier har antaget en tidsløs dimension, såsom eksempelvis når man finder 'kultur' som underkategori til arkæologi, eller 'søvn' som underkategori til psykologi . Som sagt er jeg pragmatisk indstillet, og har ikke noget problem med at forliges med det såkaldte konsensus - selvom konsensus måske er et lidt højtsvungent ord at bruge i denne forbindelse . Sechinsic 25. okt 2010, 20:08 (CEST)
Spørgsmålene gentages her af hensyn til nye deltagere i diskussionen. At der så ikke er flere, der har lyst til at deltage, er noget andet.
Min "udrensning" er sket ud fra, at jeg med sikkerhed kunne argumentere for, at de pågældende emner også har fundet sted før det 19. århundrede.
"Konsensus" synes jeg også i denne forbindelse er lidt af en tilsnigelse. Jeg vil hellere se det som en forsigtig vurdering af, hvorvidt der er opbakning til at ændre eksisterende praksis. Men hvis du er villig til at forlige dig med os andre, så lad os slutte der og undgå flere sværdslag. --|EPO| COM: 25. okt 2010, 20:35 (CEST)
Forsåvidt vi kan blive enige om der er tale om frivillig tvang ? Den af Saddhiyama omtalte konsensus kan vi godt springe over, dialogformen kan vi godt springe over, ændring af eksisterende praksis .. hvad er det nu ? At jeg er pragmatisk betyder jeg i og for sig godt kan forstå den erkendelsesmæssige sværhed der må være forbundet med at se koncepter vi idag betragter som altid-værende kategoriseret som 'nyere tid' . Sechinsic 25. okt 2010, 20:52 (CEST)
For min skyld må du da gerne kalde det frivillig tvang eller noget helt andet. "Ændring af eksisterende praksis" henviser til, at det hidtil har været kutyme at kategorisere efter, hvornår emnet finder sted - og ikke, hvornår begrebet blev opfundet. Uanset om det er nyere tid, stenalderen eller tilbage til dinosaurerne. Derfor har din nye form for kategorisering vakt noget forvirring og uro. --|EPO| COM: 26. okt 2010, 11:13 (CEST)

Dagen efter[rediger kildetekst]

Bare rolig, det er ikke en ny kategori . Men, kategorien 'nyere tid' blev oprettet af mig, uden nogen plan, men fordi alle de andre wikipedia havde den . I sidste uge begyndte jeg at kategorisere, igen uden nogen plan, bortset fra det ovenfor nævnte princip der blev brugt som rettesnor . Status er så at vi har en planløs kategori, med ligeså planløse underkategorier . Jeg har hæftet mig ved socialvidenskaberne skaber røre, og som status er må det vel være bedst at starte forfra . På engelsk og fransk wiki er det kun historiske aspekter der optræder, såsom 'Industrial Revolution'/'Interwar period' og 'Decolonisation'/'Guerres en Yougoslavie' . Jeg kan godt se hvad jeg kan høste fra de to sites . Eksempelvis 'Den kolde krig'/'Mellemkrigstiden' og sikkert mange flere . De nuværende underkategorier må jeg så tilbageføre - hvis det da ikke kan gøres gennem en bot ? (Med overbevisningen om at det kunne have været mere spændende) Sechinsic 26. okt 2010, 16:55 (CEST)