Spring til indhold

Wikipedia:Landsbybrønden/Wikisource og økonomisk historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wikisource og økonomisk historie[rediger kildetekst]

Wikisource är det systerprojekt till Wikipedia som återger kildetekster, bland annat digitaliserade böcker. Nyligen togs "ProofreadPage extension" i bruk på danska Wikisource, vilket innebär att man ser en scannad boksida samtidigt som man korrekturläser texten. För att komma igång, importerade jag några verk som har scannats av Google och Internet Archive och det blev tre gamla böcker om dansk handel, som idag utgör källor till ekonomisk historia. I samband med detta har jag också skrivit biografiska artiklar om författarna i svenska Wikipedia (eftersom jag visserligen läser, men inte skriver danska).

Nu behöver danska Wikisource din hjälp med att korrekturläsa de här böckerna och att använda dem som källor i artiklar i Wikipedia. Välkomna att ställa frågor i s:Wikisource:Skriptoriet.

Den svenska artikeln Chaussé är den första som använder ett av de här verken som källa. --LA2 4. aug 2010, 17:21 (CEST)

Grüners Handelsbrevbog har en ordlista i Anhang II. En Samling af de i Handelssproget hyppigst forekommende fremmede Ord og techniske Udtryk, som bör kunna vara till hjälp både i Wikipedia och i Wiktionary. Där man kan lära sig att en Volontair, är någon "som frivilligen og uden Løn gjør Noget, f. Ex. beskjæftiger sig paa et Contoir, gaaer i Krig etc." men det krävs även volontärer till att korrekturläsa de här böckerna. --LA2 5. aug 2010, 01:23 (CEST)