Wikipedia:Pressemeddelelse 2003

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi


"Det er overraskende at det virker, men det gør det"[rediger kildetekst]

Wikipedia, en bruger-skrevet encyklopædi når artikel nummer 100.000[rediger kildetekst]

Wikipedia ( http://www.wikipedia.org ), en bruger-skrevet multilingvistisk encyklopædi fejrer den 21. januar sine første 100.000 artikler i den engelske version. Denne milepæl falder meget fint sammen med Wikipedias to års fødselsdag den 15. januar. Den engelske version er langt den største og hurtigst voksende, men der er også 37.000 artikler på 33 andre sproglige udgaver af Wikipedia. Den danske udgave af Wikipedia ( http://da.wikipedia.org ) har over 800 artikler og fejrer sin et års fødselsdag den 1. februar. Den 12. december sidste år startede Wikipedia også et søsterprojekt ved navn "Wiktionary" ( http://www.wiktionary.org ), som er en fri multilingvistisk ordbog.

Wikipedia er en frit tilgængelig "WikiWikiWeb", en webside hvor hvem som helst kan redigere hvilken som helst artikel på ethvert tidspunkt. Brugerne bygger ovenpå hinandens redigeringer, og eventuelt vandaliserede sider bliver hurtigt repareret ved at overskive med en ældre version. I Wikipedias andet år, har tusinder af frivillige fra hele verden skrevet 80.000 artikler i den engelske version og 33.000 i de andre sprog versioner af Wikipedia. Denne enorme vækst har gjort Wikipedia til verdens største og hurtigst voksende open content encyklopædi og den største WikiWikiWeb. "Det der gjorde mig interesseret, var nok så let det er at starte med at deltage i projektet, uden man behøver være registreret bruger," notere Wikipedianer "Mic", der startede på projektet sent i 2002.

Wikipedia har tidligere været beskrevet i The New York Times, The New York Times Magazine, og MIT's højt respekterede Technology Review, så vel som i højt profilerede teknologi nyheds websider som Slashdot og Kuro5hin. Men de fleste nye brugere starter på projektet efter de snubler over en artikel i en søgemaskine, og pludselig opdager at den er redigerbar.

Projektet er grundlagt af internet entreprenøren Jimmy Wales og filosoffen Larry Sanger. Wales' Bomis.com søgemaskine har bidraget den finansielle opbakning og anden støtte, og Sanger var leder for projektet i det første år som en fuldtidsansat redaktør for Wikipedia. De mener begge to at Wikipedias success skyldes en stærk kernegruppe af veluddannede og artikulerede bidragydere fra hele verden, der sammen opretholder nogle standarder for kvalitet og neutralitet. "Alle deltagere holder et vågent øje med 'seneste ændringer' siden", sagde Wales. "De redigerer hinandens arbejde konstant. Det er overraskende at det virker, men det gør det."

Fra begyndelsen har Wales og Sanger ment at det var absolut nødvendigt at alle deltagere overholder hvad de kalder, at skrive fra et "neutralt synspunkt": i stedet for at tage stilling til kontroversielle emner, arbejder deltagerne sammen om at lave beskrivelser af kontroverserne som er retfærdige for alle synspunkter. Sanger forklarer: "Hvis vi tillader at Wikipedia tager kontroversielle standpunkter, så ville det blive så godt som umuligt for mennesker med forskellige synspunkter at samarbejde. På grund af neutralitetspolitiken, har vi partisaner der samarbejder om de samme artikler. Det er ret fantastisk."

Wikipedias indhold er udgivet under betingelserne for GNU Free Documentation License, som betyder at hvem som helst må genbruge indholdet på websiden ligeså meget de har lyst, inklusive kommercielt, så længe de forbeholder de samme rettigheder i deres egen version og angiver Wikipedia som kilden.

Der bliver redigeret i Wikipedia 24 timer om dagen, syv dage om ugen, så det er umuligt at forudsige hvor projektet vil være et år fra nu. På grund af GNU licensen kan vi dog være sikre på een ting: Indholdet forbliver frit.

Mere information[rediger kildetekst]

For spørgsmål og interviews på engelsk, kontakt venligst:

Jimmy Wales
Tlf: (+1)-727-527-9776
Email: jwales@bomis.com

For baggrundsinformation på engelsk se:

For spørgsmål og interviews på dansk, skriv til: