Wikipedia:Pressemeddelelse august 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Angående notabilitet med mere på Wikipedia.

På bagsiden af tillægget Bøger i Weekendavisen skriver Lars Bukdahl 2. august 2019 om hvad han kalder "Nævenyttig notabilitet". Jeg vil her kort opridse nogle retningslinjer for, hvordan bidragydere bør skrive og opføre sig på den danske Wikipedia samt nogle kriterier for den såkaldte notabilitet. Allerførst, når man forsøger at starte en ny artikel kommer følgende frem øverst på skærmen:

  • Har emnet relevans? Wikipedia er ikke en reklamesøjle. Se kriterier for relevans eller notabilitet som vi kalder det på Wikipedia.
  • Skriv ikke om dig selv, din arbejdsplads, dit firma, dit band eller din forening. Man kan læse mere om dette i politikkerne for selvbiografier.
  • Skriv neutralt. Wikipedia er ikke en talerstol for personlige holdninger. Sørg for at de vigtigste evt. modstridende synspunkter bliver belyst.
  • Husk at angive kilder, når man opretter en artikel. Så kan andre brugere kontrollere oplysninger og selv læse videre.

På Wikipedia er der flere muligheder for at få hjælp. Fx kan man klikke på menupunktet i venstre side af skærmbilledet "Skribentforside", og man ser nu et væld af hjælpemuligheder og vejledninger. Bl.a. er der et menupunkt der hedder "Politikker og normer". Her kan man læse om hvordan man bør opføre sig, dvs. holde en ordentlig tone og undgå personangreb, samt nogle vigtige informationer om ophavsret. Alt, hvad der skrives på Wikipedia, udgives under en fri licens.

Wikipedia er meget omfattende, men ikke altomfattende. For at sætte grænser, er der opsat en række kriterier for notabilitet. Retningslinjer for hvilke personer, der altid er notable, findes i en særlig oversigt, som er udarbejdet ved konsensus blandt aktive bidragydere. Opstår der tvivl om en person, vil aktive wikipedianere som regel hurtigt tjekke, hvad der findes om vedkommende. Er vedkommende optaget i Kraks Blå Bog eller har vedkommende skrevet noget, som fx er udgivet af et anerkendt forlag, er blevet anmeldt i en større avis eller et anerkendt tidsskrift, har modtaget anerkendelse fra en anerkendt institution eller har fået landsdækkende opmærksomhed fx i tv, vil sandsynligheden for notabilitet være ret stor. Er der tvivl, rejses spørgsmålet til gennemdrøftelse blandt Wikipedias aktive bidragydere.

Til slut en opfordring til alle om at skrive på dansk Wikipedia. God skrivelyst hvad enten man skriver om poesi og digtere, damplokomotiver og jernbanedrift eller noget helt andet.

Villy Fink Isaksen

pressetalsmand for den danske Wikipedia