Spring til indhold

Hjælp:Skabelonssubstitution

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Wikipedia:SUBST)
Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.
Genvej:
WP:SUBST

Skabelonssubstitution betegner teknikken at bruge skabeloner uden at belaste serveren med dynamisk at holde et link fra siden, der bruger skabelonen, til den faktiske skabelon. Man mister derved den dynamiske opdatering, så opdateringer af skabeloner kan ikke ses på siden, der oprindeligt brugte den. Dette kan derfor ikke bruges til oversigtskabeloner, stubskabeloner og mange andre skabeloner, hvor opdateringer af skabelonen skal kunne gennemføres, men det kan bruges i situationer, hvor skabeloner blot bruges til hurtigt at hente en bunke tekst, en besværlig kode eller tilsvarende frem på nem vis.

Indsættes ved at skrive subst: foran skabelonnavnet. Hvis man vil indsætte {{Velkommen}} på en brugerdiskussionsside, gøres det ved at skrive:

{{subst:Velkommen}}

Skabelonssubstitution kan med fordel bruges i visse skabeloner til brugerdiskussionssider, samt til at indsætte store mængder "prototype-tekst" eller kode, f.eks. scripts etc.

  • For at minimere belastningen på serveren i situationen, hvor dynamisk reference mellem skabelon og anvendende side ikke er nødvendig. Dette argument lader ikke længere til at holde, jf. et citat af WeggeWikipedia:Landsbybrønden/Automatisk substitution af visse skabeloner?: "Det er ikke noget der skal gøres af hensyn til server-belastning. Med den caching vi har pt. vil det faktisk belaste infrastrukturen mere at lave en substrituering end at lade siderne stå. Holdningen iblandt udviklerne, hvoraf jeg er en på kvart tid, er:If any particular usage of the facilities evolves into a stability or performance issue, the devs willdealwith it. Please abstain from double-guessing what the servers can and cannot do." Serverbelastning er således ikke et argument for substitution.
  • En anden grund er at skabeloner kan ændres centralt uden at dette påvirker tidligere brug af dem. F.eks. har vi tidligere substitueret alle velkomst-skabeloner inden disse ændredes, så brugeren ikke pludselig havde en anden velkomst på sin brugerside. Det er imidlertid ikke en god ide rutinemæssigt at substituere velkomst-skabeloner og lignende, dels da brugeren får smidt en stor bunke kode ind på sin brugerside, dels fordi mindre opdateringer af skabelonen (f.eks. rettelser af links og meningsforstyrrende fejl) ikke "kommer frem" til brugeren. Desuden kan substituerede skabeloner være svære at "finde", hvis man af en eller anden grund skal det,med mindre disse linker til en bestemt side eller tilføjer en bestemt kategori. Skabeloner bør således først substitueres lige inden en væsentlig ændring, og først når man har erstatningen "klar i kulissen".
  • En sidste grund kan være at det er bekvemt til at kopiere større mængder tekst eller kode ind. F.eks. kunne man starte en landeartikel med at indsætte {{subst:Wikipedia:Prototype for landeartikler}}, og så rette til med denne som udgangspunkt.