Wikipedia:Ugens artikel/Uge 17, 2014

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
The Dubliners, 2005

The Dubliners var en irsk folkemusikgruppe, der eksisterede i perioden 1962-2012. I den Dublin-baserede gruppes 50-årige karriere blev sammensætningen blevet ændret mange gange. Gruppens succes skyldtes ikke mindst forsangerne Luke Kelly og Ronnie Drew, som nu begge er døde. Bandet høstede international succes med deres livlige irske folkesange, traditionelle ballader og instrumentale numre. Bandet optrådte på forskellige folkemusikscener i Dublin og London i begyndelsen af 1960'erne, indtil det skrev kontrakt med pladeselskabet Major Minor i 1965. Herefter fik de megen radiospilletid og endte på Top of the Pops i 1967 med hittene "Seven Drunken Nights" og "Black Velvet Band". De spillede ofte sange, der var kontroversielle på det tidspunkt, og gruppen blev derfor kritiseret fra visse folkemusik-puritaneske sider, og Irlands nationale tv-kanal RTÉ havde et uofficielt forbud mod deres musik i perioden 1967-71. På dette tidspunkt steg bandets popularitet i resten af Europa, og de optrådte i The Ed Sullivan Show i USA. Gruppens succes forblev stabil i løbet af 1970'erne, og samarbejde med yngre navne holdt populariteten oppe efterfølgende.

The Dubliners medvirkede til at popularisere irsk folkemusik i Europa. De har påvirket mange generationer af irske bands, og deres arv kan findes hos navne som The Pogues, Dropkick Murphys og Flogging Molly. I Irland er gruppen særligt elsket, og deres coverversioner af traditionelle sange bliver ofte regnet som definitive versioner.

Efter Barney McKennas død stoppede gruppen med at spille under dette navn, men de fleste af de overlevende medlemmer af gruppen fortsatte med et turnere i 2013 under navnet "The Dublin Legends". (Læs mere..)