Wikipedia:Ugens artikel/Uge 2, 2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Indtryk. Solopgang af Monet

Indtryk. Solopgang (fransk: Impression, soleil levant) er et oliemaleri af Claude Monet fra 1872. Maleriet, der er 48×63 cm, blev udstillet på det, der senere skulle blive kendt som "impressionisternes udstillinger" i april 1874. Det er ét ud af seks malerier, der viser havnen på forskellige tidspunkter af dagen.

Maleriet skildrer havnen i Le Havre, Monets hjemby, og det er hans mest berømte skildring af havnen. De centrale elementer er de to små robåde i forgrunden samt den røde sol. I baggrunden ses til venstre nogle klippere med høje master samt længere bagude flere master og skorstene, og til højre i baggrunden finder man flere master og skorstene som silhuetter mod himlen.

Maleriet bliver betragtet som det, der gav navnet til den impressionistiske bevægelse, skønt betegnelsen impressionisme havde været anvendt et stykke tid i beskrivelsen af malerier fra Barbizon-skolens virkemidler. Monet hævdede at han gav maleriet Indtryk. Solopgang dets titel på grund af motivets tågede stil.

Det er nu udstillet på Musée Marmottan Monet. Herfra blev det stjålet i 1985, men det blev fundet og igen udstillet i 1991. (Læs mere..)