Wikipedia:Ugens artikel/Uge 46, 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over Det Britiske Imperiums udstrækning

Det Britiske Imperium var en kolonimagt, som på sit højeste, var historiens største med kolonier på alle klodens kontinenter. Imperiet var et produkt af opdagelsestiden, som begyndte med Spanien og Portugals ekspeditioner i det 15. århundrede. Det Britiske Imperium bestod af alle de områder, som briterne havde erobret og koloniseret. Imperiet bestod af dominions, kolonier, protektorater, mandatområder og andre territorier, som blev regeret eller administreret af Det forenede kongerige.

Den britiske kolonisering begyndte i slutningen af det 16. og begyndelsen af det 17. århundrede og fortsatte til umiddelbart efter 1. verdenskrig. I 1922 omfattede det Britiske Imperium en fjerdedel af jordens daværende befolkning, og det dækkede næsten en tredjedel af jordens landareal. I det 19. århundrede var det Britiske Imperium den stærkeste verdensmagt.

I løbet af det 20. århundrede blev de fleste af imperiets territorier selvstændige. Efter uafhængigheden sluttede mange tidligere britiske kolonier sig til Commonwealth of Nations, en fri sammenslutning af uafhængige stater. Der er stadig 14 territorier under britisk styre i Britisk oversøisk territorium. Og selvom imperiet i dag næsten er helt forsvundet, har det efterladt sig et betydeligt eftermæle i form af samfundsopbygning, lovgivning og spredning af det engelske sprog i de forhenværende kolonier. (Læs mere..)