Wikipedia:Ugens artikel/Uge 49, 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Edward Teller, 1958

Edward Teller (1908 - 2003) var en ungarsk-født amerikansk teoretisk fysiker, i daglig tale kendt som "brintbombens fader". Tellers videnskabelige bidrag kom inden for områder som kernekraft og molekylær fysik, spektroskopi og overfladefysik. Teller bidrog blandt andet til Thomas-Fermi-teorien, forløberen for densitetsfunktionsteorien, der nu er et grundlæggende værktøj i kvantemekaniske behandlinger af komplekse molekyler. I 1953 var Teller med til at skrive en afhandling, som er udgangspunktet for anvendelsen af Monte Carlo-metoder i statistisk mekanik.

I 1930'erne var Teller emigreret til USA, og han blev et af de første medlemmer af Manhattan Project, som havde til opgave at udvikle den første atombombe. Efter et kontroversielt fortroligt vidneudsagn i en høring til sikkerhedsgodkendelsen af J. Robert Oppenheimer blev Teller udstødt af store dele af det videnskabelige miljø. Han blev stadig støttet af USA's regering, idet Teller var en varm fortaler for udviklingen af kernekraft, oparbejdelsen af et stort kernevåbenarsenal og et program til test af atomvåben. Teller var medstifter af Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) og var laboratoriets leder i mange år.

I de senere år var Teller blandt andet en forkæmper af Reagans Strategic Defense Initiative. Han var kendt for både sine videnskabelige evner, sit komplicerede forhold til andre mennesker og sin lunefulde personlighed, og han kan have været én af inspirationskilderne til figuren Dr. Strangelove fra filmen af samme navn fra år 1964. (Læs mere..)